Menen United verdedigt zich na stopgezette wedstrijd

Micha van den Bogaerde. © CM
Redactie KW

Een stevige overtreding in het slot van de wedstrijd tussen Menen United en Eendracht Kuurne in vierde provinciale C deed de potjes overkoken. Voor de tweede keer dit seizoen moest een wedstrijd van de Menenaars vroegtijdig stopgezet worden na een vechtpartij. “We worden onterecht afgeschilderd als een vechtersploeg”, verdedigt Micha van den Bogaerde zijn team. “Het is toch normaal dat we elkaar als ploegmaats beschermen?”

De laatste wedstrijd van het seizoen, een stralende zon en twee ploegen die ondanks hun lagere klassering er vol voor wilden gaan. Op en rond Ter Steelandt in Rekkem leek alles aanwezig voor een leuke pot voetbal en een gezellige namiddag. De bezoekers uit Kuurne leken op het uur gewonnen spel te hebben en kwamen verdiend 0-3 voor, maar in acht dolle minuten bokste Menen United een knappe comeback in elkaar.

Kuurne kende inderdaad een betere start, maar wij werden plots wakker en konden terugknokken“, vertelt aanvaller Micha van den Bogaerde. “Daarmee verrasten we de tegenstander, we konden de overwinning eigenlijk al ruiken. Maar Kuurne gaf niet op en de wedstrijd werd wat bitsiger.”

Scheidsrechter Bjorn Alliet, die vlak voor de aftrap diende te worden aangesteld door de thuisploeg, greep echter niet in. Na een zware overtreding van thuisverdediger Kenneth Devos op de enkels van Mathieu Vercruysse gingen de poppetjes dan toch aan het dansen. “Onze linksachter trapte op de tegenstander na een verloren bal, dat klopt. Maar hij besefte meteen dat hij een rode kaart zou krijgen. Zonder te protesteren, vertrok hij al richting de kleedkamers“, aldus Micha.

“Menen United is dit gevecht niet begonnen, zij gingen in de aanval” – Micha van den Bogaerde, Menen United

Toen enkele Kuurne-spelers verhaal wilden halen bij de ref, liep het fout. “In tegenstelling tot wat ik eerder overal las, waren het de bezoekers die gewelddadig werden”, oppert de Menen United-speler. “Zij begonnen Kenneth aan te vallen. Een van hen kwam ook mijn broer duwen, die gehurkt naast de geblesseerde speler zat. Daarna ben ik tussengekomen.” Van rake klappen is volgens Micha bovendien geen sprake: “Ik heb hem achtervolgd, dat wel, maar ik heb hem niet geslagen, laat staan geraakt. Toch kreeg ook ik rood van de scheidsrechter.” Die laatste floot daarop de wedstrijd bovendien meteen af, hoewel er nog ruim vijf minuten te spelen was.

Mathieu Vercruysse, hier op archiefbeeld, kreeg een zware overtreding te verwerken. Daarna sloegen de stoppen bij enkele Menen United-spelers door.
Mathieu Vercruysse, hier op archiefbeeld, kreeg een zware overtreding te verwerken. Daarna sloegen de stoppen bij enkele Menen United-spelers door.© OV

Toch bracht dat niet meteen soelaas: ook aan de kantine en rond de kleedkamers gingen de schermutselingen verder. Pas toen enkele supporters de situatie enigszins konden ontmijnen, konden beide ploegen naar binnen. “Wij vinden het absoluut niet eerlijk dat we opnieuw als een ‘vechtersploeg’ worden afgeschilderd“, gaat Micha verder. “Ik vind het maar normaal dat ik mijn teamgenoten bescherm als iemand hen aanvalt. Eerlijk waar, Menen United is dit gevecht niet begonnen, Kenneth besefte dat hij fout zat. Zij gingen in de aanval.”

Menen United is echter niet aan zijn proefstuk toe. Eerder liep het ook fout in de wedstrijd tegen Dentergem. Daar vlogen de vuisten wel degelijk in het rond en bleven beide teams na hoger beraad puntenloos achter.

O ja, de wedstrijd tussen Menen en Kuurne eindigde op 3-4, maar de hele zaak krijgt sowieso een vervolg voor het Provinciaal Scheidsrechterscomité.

Ik vind het vooral jammer dat ons seizoen op deze manier moet eindigen“, besluit Micha. “Het was bovendien mijn allerlaaste match voor Menen United, volgend seizoen ga ik bij Rekkem Sport voetballen. Ik zal mijn teamgenoten en vooral mijn broer hard missen – maar ik kan deze uitdaging niet laten liggen.” (OV/CM)