Meisjes domineren Junior Journalist in Kortrijk

Marie De Coninck, Hannah Samyn, Lise Buyse, Emma De Poortere en Elena Vandevoorde waren met een boekenpakket in de hand sowieso allemaal winnaars. © EDB
Redactie KW

Het Kortrijkse Davidsfonds reikte vorig weekend de prijzen uit aan de laureaten van de jongerenschrijfwedstrijd ‘Junior Journalist’. Thema dit jaar was ‘Vriendschap’. Opvallend: de meisjes waren erg sterk vertegenwoordigd.

Junior Journalist, de schrijfwedstrijd van het Davidsfonds, werd dit jaar voor de 29ste keer georganiseerd. In drie verschillende categorieën kwamen 63 inzendingen van Kortrijkse aspirant-schrijvers binnen. “In de vierde reeks – de wedstrijd voor de derde graad in het secundair onderwijs – waagde niemand zich aan het opgelegde opiniestuk”, vertelt Jan Demarcke van Davidsfonds Kortrijk. “Dat is natuurlijk jammer, maar de ingestuurde opstellen in de lagere graden haalden wel een hoog niveau.”

Volgens Jan verzinnen leerlingen vaak een onwaarschijnlijk verhaal. “Soms sprookjesachtig met dieren, soms futuristisch of avontuurlijk. Daarnaast merken we ook dat velen zaken oppikken uit het nieuws of uit televisieseries.”

In reeks één, leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, waren er in Kortrijk 18 deelnemers. Lise Buyse (11) uit Harelbeke werd verkozen tot laureaat met haar tekst ‘Vriendschap’. Lise zit in het zesde leerjaar van basisschool Sint-Rita op de Zandberg. Ze houdt van dans en ballet, volgt dictie en is lid van de Zeescouts.

Eendagsvliegen

Volgens de jury wist Lise op een bondige en vooral mooie manier verschillende gevoelens te verwerken in haar vriendschapsverhaal. Ze beschreef hoe een meisje die nog geen vrienden vond op haar nieuwe school. Ze wordt geconfronteerd met pestkoppen, al maakt ze ook een mooie overgang naar iets nieuws.

“Jongeren verzinnen vaak een onwaarschijnlijk verhaal”

“Het is een vlot geschreven werkje van nauwelijks een bladzijde lang. Maar toch zijn haar emoties er heel mooi in verwerkt. Enkele twists maken het verhaal af“, klonk het bij de jury. Lise vertegenwoordigt Kortrijk nu in de provinciale finale in haar leeftijdscategorie.

Bij de eerste graad van het secundair onderwijs lag het aantal deelnemers op 37. Met Emma De Poortere (Guldensporencollege Zuid), Marie De Coninck en Elena Vandevoorde (Guldensporencollege Harelbeke) gingen drie laureaten naar huis met een boekenpakket.

Emma De Poortere (14) uit Kortrijk werd geselecteerd als finaliste. Haar hobby’s zijn lezen, cello spelen en dansen. Binnenkort start ze ook in de Chiro. Haar verhaal ging over vriendschap tussen twee eendagsvliegen. “Een heerlijk vriendschapssprookje dat bovendien erg goed geschreven was”, aldus de jury.

Tederheid

Hannah Samyn (14) uit het derde middelbaar in Guldensporencollege Zuid sleepte het finaleticket van de derde reeks in de wacht. Haar zelfgeschreven verhaal kreeg de titel ‘Mijn broer en ik’. Daarin beschrijft de ik-figuur het fantastisch gevoel dat samen zijn met haar tweelingbroer in de baarmoeder met zich meebrengt. Ook na de dood van het broertje blijft de ik-figuur met hem communiceren. “Hannah vertelt over een tedere relatie, die spijtig genoeg vroegtijdig eindigt. Het is een mooi, warm verhaal over verbondenheid in vriendschap.” Zelf schrijft Hannah niet veel maar leest wel graag. Haar grootste hobby is synchroonzwemmen.

De drie lokale laureaten vertegenwoordigen het Davidsfonds Kortrijk binnenkort in de provinciale finale. Benieuwd of Hannah, Emma en Lise ook daar de hoofdvogel in de wacht kunnen slepen.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier