Meeste West-Vlaamse gemeenten passen onderhoudsplicht rusthuisfactuur niet toe

Foto iStock © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een heel beperkt aantal gemeenten heeft de onderhoudsplicht van kinderen ten opzichte van hun ouders afgeschaft. In de meeste gemeenten bestaat de onderhoudsplicht, maar wordt niet overal toegepast.

Als mensen over onvoldoende middelen beschikken om hun rusthuisfactuur te betalen, dan kunnen ze het OCMW aanspreken om bij te springen. Of ze kunnen hun kinderen vragen om mee te helpen betalen. In de meeste gemeenten geldt er een onderhoudsplicht: het OCMW komt niet zomaar tussen, maar spreekt eerst de kinderen aan om resterende bedrag te betalen.

Zelden toegepast

Oostende, Ledegem, Meulebeke, Wervik en Zedelgem hebben die onderhoudsplicht afgeschaft. Daar springt het OCMW bij als de bejaarde de rusthuisfactuur niet kan betalen. Kinderen worden daarover niet aangesproken. In veel gemeenten waar de onderhoudsplicht overeind bleef, wordt die echter zelden toegepast. Omdat kinderen spontaan bijspringen bij ouders die problemen hebben om de rusthuisfactuur volledig te betalen of omdat er voldoende redenen zijn om de kinderen daarover niet aan te spreken. Het kan zijn dat de administratieve kost niet opweegt tegenover het beperkte bedrag dat moet worden teruggevorderd.

Wetsontwerp

CD&V wil dat die onderhoudsplicht overal op dezelfde manier wordt toegepast. Federaal volksvertegenwoordiger Nahima Lanjri heeft daarover een wetsontwerp ingediend. “Het kan niet zijn dat tussenkomen voor je ouders afhankelijk is van de gemeente waar je woont“, voert zij aan. “De wederzijdse onderhoudsplicht maakt trouwens uitdrukkelijk deel uit van onze wetgeving. Ouders tegenover kinderen én dus ook kinderen tegenover hun ouders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier