Meer vluchtelingen in de buurt van haven Zeebrugge

Redactie KW

In de buurt van de haven van Zeebrugge is er de afgelopen weken een verhoogde aanwezigheid van vluchtelingen. Dat bevestigt Frank Demeester van het parket West-Vlaanderen afdeling Brugge.

De politie zal extra controles uitvoeren om te voorkomen dat er vluchtelingenkampen opduiken. In Heist en Zeebrugge werden door de politie in de maand november ruim honderd vluchtelingen onderschept. “In de richting van de haven is er inderdaad een verhoogde aanwezigheid van vluchtelingen. De politie zal daar meer controleren. Het is zaak om te voorkomen dat we toestanden krijgen zoals in het noorden van Frankrijk“, aldus Frank Demeester van het parket.

Mannekensvere en Jabbeke

De West-Vlaamse parkings langs de E40 vormen al enkele jaren het geliefkoosde werkterrein van mensensmokkelbendes. Vaak ging het om illegalen, afkomstig uit vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk. Onder andere in Mannekensvere en Jabbeke proberen smokkelaars de vluchtelingen op vrachtwagens richting Calais te verstoppen. Door de verscherpte controles in de haven van Calais moeten vluchtelingen wellicht op zoek naar andere routes om in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

In dat kader werden de afgelopen maanden in de haven van Zeebrugge al enkele mensensmokkelaars gearresteerd. Mogelijk speelt ook de ontruiming van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Téteghem een rol in de verhoogde aanwezigheid van vluchtelingen in de buurt van de Zeebrugse haven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier