Meer taferelen en interactie in de 44ste Heksenstoet

Op de persvoorstelling van de 44ste Heksenstoet was de nieuwe act een evenement op zichzelf. We bemerken Cruella De Vil met haar hond, obers, voorzitter Charles Bayart en kersvers regisseur Jo Lottegier. © ZB
Redactie KW

De komende editie van de heksenstoet belooft nog interactiever te zijn, er komen meer taferelen en er is een nieuwe wagen. Toen ze uitgenodigd werd om mee op te trekken met de heksen, kon Cruella De Vil de kans niet laten liggen om haar nieuwste modecreatie te tonen aan het grote publiek.

Heksenweekend start op vrijdag

Over vijf weken staat opnieuw het tweejaarlijkse heksenweekend op het programma. Op vrijdagavond 25 juli start het weekend met de traditionele ‘bal in de Nieuwstroate’, de heksenknippeling en opendeur in gelegenheidscafé ‘Den Molenhoek’ in de Dadizelestraat 85.

Zaterdag vullen kraampjes van handelaars en verenigingen vanaf 17 uur de Beselarestraat de Markt en de Wervikstraat. Om 18 uur gaat in de Geluwestraat een zeepkistenrace door en om 20 uur trekt Trio VierN XL de optredens op de Markt op gang waarna Lady A and the jerks en DJ GN Flow de avond muzikaal vervolledigen.

Vernieuwde stoet

Als nieuwe regisseur van de heksenstoet, brengt Jo Lottegier er meteen een nieuwe dynamiek in. “Ik ken in de wijde omgeving geen enkele organisatie die zo gedragen wordt door het volk. De stoet en de heksen zijn niet alleen in Beselare, ze zijn Beselare”, weet Jo. De komende stoet wordt geregisseerd door een werkgroep van negen en verenigt ervaring met nieuwe ideeën. De stoet wordt ook gedragen door wagenbouwers, promotieteam, werkgroep kledij en grime en creatief, catering, naaiploeg, parking en entrees, leurders, sponsorwervers, werkgroep vreemde groepen en natuurlijk ook de ruim 1.200 figuranten en vrijwilligers. De stoet zelf zet zich op zondag 26 juli om 15 uur in beweging en is te bewonderen langs de Dadizelestraat, Nieuwstraat, het Neerhof, de Molenhoekstraat, Geluwestraat, Sportlaan, Vuilewaasstraat, De Warande, Wervikstraat, de Markt, de Beselarestraat en Dadizelestraat.

“We kozen voor verfrissing en vernieuwing”, legt Jo uit. “We haalden de volgorde van de stoet dooreen, brengen er een nieuw thema in : ‘heksenparlé’ en er zijn nieuwe taferelen. Hierin past mevrouw De Vil perfect in.” Cruella rijdt samen met haar butlers mee in de stoet en toont er haar nieuwste creatie. “Dit jaar ligt het accent nog meer op interactie met het publiek. We bekeken ieder tafereel en pasten zaken aan waardoor het niet alleen aan beide kanten van de straat beter te zien is, maar ook de teksten werden aangepast en doorspekt met sappig West-Vlaamse spreuken. Zo proberen we de stoet beter te verbinden met de Beselaarse klei. Naast de traditionele waarden zijn er onder meer een viertal straattheater-acts en er komen groepen van ‘heinde en ver’. De Poolse groep beloofde een nieuwe act te brengen.”

Voorzitter Charles Bayart van de Heksenstoet vzw, geflankeerd door de nieuwe regisseur Jo Lottegier.
Voorzitter Charles Bayart van de Heksenstoet vzw, geflankeerd door de nieuwe regisseur Jo Lottegier.© ZB

Voor ieder probleem een oplossing

Voorzitter Charles Bayart is ondertussen tevreden dat voor alle praktische logistieke problemen die de laatste maanden opdoken, ondertussen een oplossing is : er zullen voldoende parkings zijn, wegenwerken zullen afgewerkt zijn, voor iedere werkgroep en grime zijn er locaties waar ze terecht kunnen.

“Niemand kan naast het enthousiasme van de Beselaarse bevolking kijken”, sluit Jo af. “In aanloop van de stoet staat voor bijna voor iedere deur een verrassende creatie : een heks op een bezem, op een fiets, half in de grond,… je kunt het zo gek niet bedenken.” Ook de heksentuin in de Nieuwstraat zal opnieuw meer dan een bezoek waard zijn.

Avondprogramma

Na de stoet volgt een goed gevuld avondprogramma met muziek van Moondance, Duplicate en The Fools. Natuurlijk is er de traditionele heksenveroordeling die voor het eerst geregisseerd wordt door Lore Waignein. Meteen na de heksenverbranding, kijken de Beselarenaars alweer uit na de volgende editie…

(DL – foto’s ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier