Meer en meer winkels trekken weg uit Adolf Buylstraat in Oostende

De Adolf Buylstraat heeft de hoogste huurprijzen van heel Oostende. (Foto JRO)
Redactie KW

De Adolf Buylstraat is een unieke winkelstraat met prachtige panden uit de belle époque. Verscheidene trendy ketens vonden er hun plek, samen met heel wat boetiekjes. Maar meer en meer handelszaken trekken er weg, met meer en meer leegstand tot gevolg. Wat is er aan de hand in de Adolf Buylstraat?

Als we de Adolf Buylstraat in wandelen, uit de richting van het Marie-Joséplein, komen we al een eerste winkel tegen die leeg staat. Scarlett Fashion stond bekend als hippe kledingzaak met merken voor de modebewuste dochters en originele Italiaanse merken voor hun moeders. Bij navraag bij de buren horen we dat de winkel op donderdag 31 mei de deuren sloot. Nog volgens de buren was de verkoop heel slecht en woog het niet meer op tegen de woekerprijzen die worden gevraagd voor de huur van de panden in de Adolf Buylstraat.

Nog wat verder, op de hoek van de Adolf Buylstraat en de Hertstraat, nog een leegstaande winkel. Daar waar ooit de Internationale Boekhandel honderd jaar lang successen had gekend kwam zes jaar geleden keten Massimo Dutti. In februari van dit jaar werd de winkel opgedoekt.

Veel oudere mensen

Bij navraag bij verschillende handelaars kregen we te horen dat ook Bakkerij Paul, die amper een jaar geleden zijn deuren opende, zou verdwenen. “Dat klopt helemaal niet”, vertelt shiftleader Saloua Bourni. “Onze verkoop loopt goed, we kunnen zeker niet klagen. De roddel startte een viertal maanden geleden en we weten niet waar die vandaan komt. Verschillende mensen komen ons dagelijks vragen of het waar is, maar voorlopig is daar helemaal geen sprake van. We snappen niet hoe die roddel is ontstaan. Of de huurprijzen hier hoog zijn? Daar kan en mag ik me niet over uitspreken maar ik kan je wel zeggen dat ik al van verschillende mensen gehoord heb dat ze amper het hoofd boven water kunnen houden.”

Catherine Cools. (Foto JRO)
Catherine Cools. (Foto JRO)

Ook ‘Biena Mama’, een trendy shop die zwangerschapskleding verkoopt, houdt er binnenkort mee op. De winkel wordt al 20 jaar uitgebaat door de 58-jarige Catherine Cools. De verkoop is met 30 procent gedaald ten opzichte van 15 jaar geleden. “Oostende is veel veranderd de laatste jaren“, zucht Catherine. “In Oostende wonen tegenwoordig veel oudere mensen en daar heb ik op zich geen probleem mee. Maar ik moet het met mijn winkel vooral hebben van de jongere mensen en die vind je hier alsmaar minder.”

Tijdelijk

“Daarnaast bestaat onze stad voor een groot deel uit allochtonen. Die mensen hebben hun eigen winkels waardoor ook zij de weg naar de Adolf Buylstraat niet vinden. Dat in combinatie met de hoge huurprijs die ik hier betaal is voor mij de doodsteek. In de weekends krijgen we wel nog wat toeristen over de vloer maar daarmee alleen kan ik de huur niet betalen. De huur voor de panden in de Adolf Buylstraat is bij de hoogste van de stad. Voor sommigen bijna onmogelijk om nog te blijven betalen. 20 jaar geleden was de huur ook duur maar toen gaven we er niet om. Er was voldoende verkoop. We betaalden met plezier wat meer voor een goede locatie.”

“Ik betaal voor amper 35 vierkante meter 2.250 euro per maand, zonder kadastraal inkomen. Daarvoor moet je al veel kledij verkopen. Dan heb je er nog de elektriciteit, de verwarming en de inkoopprijs van je goederen niet bij gerekend. Het wordt te moeilijk om het hoofd boven water te houden en dan moet je beslissingen nemen. Eind van het jaar loopt mijn huurcontract af en ik heb besloten om die niet meer te verlengen. Weet je, de leegstaande panden worden tegenwoordig opgevuld door outlet- en pop-up zaken. Allemaal zaken die niet blijven en zorgen voor een tijdelijke opvulling. De Adolf Buylstraat onwaardig.”

Eind april sloot ook Fred en Ginger, een Belgische kinderkledinglijn, de deuren. Verschillende geruchten gaan rond dat de winkel failliet zou zijn maar dat werd niet bevestigd. Ook Delvaux verdwijnt binnenkort, een gevestigde waarde in de Adolf Buylstraat. De winkel is er al 150 jaar. Binnenkort komt ook daar een einde. Bij navraag in de winkel kregen we te horen dat de pers daar nog niet van op de hoogte kan zijn omdat Delvaux nog geen officieel persbericht had uitgestuurd. Verder wou de winkelverantwoordelijke geen commentaar geven.

Lichttunnel

Ook schoenenzaak Hush Puppies zou binnenkort verdwijnen. “Het pand staat te huur maar meer weten we daar eigenlijk niet van”, vertelt de winkelverantwoordelijke. “Volgens het zoekertje zou het pand ter beschikking zijn vanaf april 2019. Ik weet wel dat de prijzen hier verschrikkelijk duur zijn. We zijn de enige Hush Puppies winkel in West- en Oost-Vlaanderen. Daarnaast hebben we nog winkels in Leuven, Brussel en Wijnegem. Ook de winkel in Namen sluit binnenkort zijn deuren.”

Verder richting Wapenplein komen we nog een leegstand pand tegen. Op de plaats waar tot vorig jaar een broodjeszaak gevestigd was, is nu een leegstaand, verloederd gebouw. “Echt lelijk!”, klinkt het bij de verkoopsters van Riverwoods, net naast de deur. “Dat past hier echt niet. De Adolf Buylstraat is een mooie straat, leegstand doet de Adolf Buylstraat zeker geen eer aan. De straat oogt tegenwoordig niet meer zo mooi en dat is slecht voor alle winkels in de straat. Toch waren we wel blij met de lichttunnel rond de kerstperiode. Dat heeft veel mensen naar de Adolf Buylstraat gelokt waardoor onze verkoop steeg ten opzichte van de andere jaren. We worden dikwijls gecontacteerd door het centrummanagement. We voelen ons zeker gesteund en we worden in het shopping-gebeuren betrokken.”

Gevels restylen

“We merken dat bepaalde winkelpanden niet zo gemakkelijk ingevuld worden”, vertelt Ilse Snick van Centrummanagement in een reactie. “Algemeen is het zo dat de vraag naar fysieke winkels blijft dalen door de internetverkoop. Dit is een probleem dat zich niet alleen in Oostende stelt, maar wereldwijd. Om ons te wapenen tegen deze tendens hebben we drie jaar geleden een shopping-actieplan opgesteld dat nu in uitvoering is. De meest recente leegstandscijfers tonen aan dat de leegstand in Oostende, in tegenstelling tot de andere West-Vlaamse centrumsteden, zelfs een daling vertoont. Het betreft een daling van 10,8 procent van het aantal leegstaande commerciële panden (januari 2018 in vergelijking met januari 2017). Voor de leegstand die er nu wel is, zijn er, naast de algemene tendens, nog twee andere in het oog springende oorzaken: de staat van deze winkelpanden en de hoge huurprijzen. We horen steeds vaker dat een correctie van de huurprijzen zich opdringt.”

“Voor zelfstandige ondernemers zijn de gevraagde prijzen veel te hoog, zij verhuizen naar de zijstraten zoals de Christinastraat of de Hertstraat. Daarnaast zijn veel panden ook verouderd. Het Economisch Huis heeft daarom al zelf een ontwerper aangesteld om een voorstel te doen om enkele gevels te restylen. Zo kunnen we aan de eigenaars tonen dat het ook anders kan. Het Centrummanagement doet alvast, in samenwerking met Toerisme Oostende, heel wat inspanningen om shoppers naar Oostende te halen. De lichttunnel in de Adolf Buylstraat tijdens de Kerstperiode is daar een mooi voorbeeld van. We zien in de passantencijfers een duidelijke stijging ten opzichte van de voorbije jaren, op top momenten tot 50 procent meer passage. Oostende is in! De mensen komen hier graag shoppen omdat we een totaalpakket kunnen aanbieden: grote ketens, leuke boetieks, gezellige horecazaken en de zee als unieke troef.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier