Meer duidelijkheid over toekomst van uitgebrande kerk van Westkapelle

Redactie KW

Het schip van de kerk wordt omgevormd tot polyvalente ruimte voor sociaal-culturele activiteiten.

Op 26 maart 2013 ging de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle in vlammen op. Donderdagavond ontvouwde het gemeentebestuur van Knokke-Heist de plannen voor de wederopbouw van de kerk. Een deel van de kerk behoudt zijn sacrale functie. Het schip van de kerk wordt omgevormd tot polyvalente ruimte voor sociaal-culturele activiteiten. Halfweg volgen jaar wordt met de herbouw van de kerk gestart.

Wederopbouw op oude fundamenten

De Sint-Niklaaskerk is een beschermd monument. Dat betekent dat de overblijvende muren blijven staan en dat de wederopbouw op die oude fundamenten gebeurt. Bedoeling is dat het gebouw van 900 m² opgesplitst wordt in twee gedeelten. Het vroegere koor (300 m²) wordt een sacraal gedeelte voor eucharistievieringen. Het vroegere schip krijgt een open invulling en wordt omgetoverd tot een polyvalente zaal voor sociaal-culturele activiteiten. Ook het vroegere oksaal wordt geïntegreerd in de polyvalente zaal, zodat die kan uitgebreid worden tot 700 m². Ook het openbaar domein rond de kerk zal grondig aangepakt worden. Het Pastoor Deneveplein wordt een zone, die straks zal baden in het groen.

Nog eind dit jaar zal een ontwerper aangesteld worden. De start van de renovatie van de kerk en het gemeenschappelijk gebouw is voorzien halfweg 2016. Het is de bedoeling om het gerenoveerde kerkgebouw eind 2018 in gebruik te nemen. Over de kostprijs is nog niets bekend.

(DM – Foto DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier