Meer dan 200 jaar oud café Abeele in Izegem maakt plaats voor parkeerplaatsen

Corine Vansteenkiste achter haar tapkast. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Café Abeele, al meer dan 200 jaar een vaste waarde in Izegem, gaat binnen enkele maanden tegen de vlakte. Eigenares Corine Vansteenkiste wordt onteigend en het café moet plaats maken voor parkeerplaatsen.

Café Abeele draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Na Het Damberd is de zaak het oudste café van Izegem. “En ook het enige dat altijd in de familie is gebleven”, zegt Corine Vansteenkiste (55) trots. “Ik ben de zesde generatie die hier achter de toog staat, sinds mijn verre voorouder Johannes Rousseau in 1761 met een hoeve en afspanning van start ging.”

Corine zelf nam in 1988 de zaak over. “Ik zal café Abeele dus 28 jaar gerund hebben”, zegt ze. In die 28 jaar dat Corine er achter de tapkast stond, heeft het café een uitstekende reputatie opgebouwd. “En daar ben ik trots op”, zegt ze. “Ik had altijd veel respect voor mijn klanten en dat was wederzijds.”

Café Abeele gaat straks tegen de vlakte.
Café Abeele gaat straks tegen de vlakte.© Frank Meurisse

Op 13 april 2015 kreeg Corine de melding dat ze onteigend zou worden. “Ik kreeg toen wel te horen dat ik pas in 2018 of 2019 zou moeten vertrekken, maar in oktober volgde een tweede klap : de onteigening was gepland voor 1 mei 2016.”

Daarom zwaait Corine op vrijdag 25 maart voor het allerlaatst de deuren van café Abeele open. “Met spijt in het hart”, zucht ze. “Ik ben nu al aan het aftellen en me aan het voorbereiden op die laatste dag. Het zal emotioneel zwaar worden. Ik vind het oprecht jammer dat er een flinke brok Izegems erfgoed zal verdwijnen.”

Het legendarische café maakt plaats voor een groene parkeerzone en een breder kruispunt van de Roeselaarsestraat met de Oekensestraat; Het Agentschap Wegen en Verkeer wil na de zomer met de werken starten.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier