Meer dan 100 zaakvoerders bespreken inbraken en buitenlandse truckers in Brugse industriezones

Redactie KW

Meer dan honderd bedrijfsleiders zijn donderdagavond samengekomen om het onveiligheidsgevoel in de Brugse industriezones aan te kaarten.

Belangenorganisatie ‘Bedrijvig Brugge’ bracht meer dan honderd bedrijfsleiders uit de Brugse industriezone samen in het business centrum aan de Blauwe Toren. Bedoeling van het initiatief was om de stijgende overlast van buitenlandse truckchauffeurs en het grote aantal diefstallen aan te kaarten. “De vraag naar overleg kwam uit de buik van onze organisatie”, verklaart voorzitter Piet Vandewalle. “De laatste maanden heerst er in de Brugse industriezones (de Blauwe Toren en Waggelwater, red.) een groot onveiligheidsgevoel bij onze leden. Met deze bijeenkomst willen we een signaal geven naar de ondernemers dat we als zaakvoerders ook zelf stappen kunnen ondernemen op vlak van beveiliging en dergelijke. Definitieve beslissingen worden er nog niet genomen. We zijn hier vooral om de mensen te informeren en te kijken of er een draagvlak is om samen bepaalde investeringen te doen in de toekomst.”

Diefstallen

De aanwezige zaakvoerders waren alvast opgetogen over het initiatief. “Vooral de laatste twee jaar is de overlast sterk toegenomen”, getuigt Charlotte Denys, zaakvoerster van aanhangwagens De Schepper en bestuurslid van Bedrijvig Brugge. Zelf was ze begin dit jaar op korte tijd driemaal het slachtoffer van een inbraak. De buit liep in de duizenden euro’s. “En dat moet stoppen”, vindt Charlotte Denys. “De inbraakgolf leeft echt onder de ondernemers. Er moet iets veranderen voor het helemaal onleefbaar wordt.”

Bedrijfsleider Jannick Heindrickx was meteen gewonnen voor het idee van de bijeenkomst en hoopt op een snelle oplossing. “De laatste jaren hebben ze al voor 250.000 euro koper gestolen uit mijn bedrijf. Het wordt tijd dat er iets verandert”, zegt Jannick, die een metaalhandel runt.

Naast de financiële schade gaan de dieven vaak ook bruut te werk. “Zo hebben ze in ons bedrijf verschillende gaten in muren en koelcellen gemaakt om binnen te breken”, pikt Johan Dierickx in. Hij is zaakvoerder van familiebedrijf Joka, een groothandel in charcuterie, en kreeg al verschillende keren dieven over de vloer. “De buit zelf bleef meestal beperkt, maar de materiële schade was enorm.”

Korpschef Dirk Van Nuffel kwam persoonlijk de klachten aanhoren en probeerde de aanwezigen gerust te stellen. “Natuurlijk nemen we als politiezone al verschillende initiatieven om het aantal inbraken te doen dalen. Maar we staan steeds open voor overleg, dat spreekt voor zich. De grote opkomst bewijst dat het leeft onder de mensen”, aldus Dirk Van Nuffel.

Buitenlandse truckers

Een ander veelgehoord probleem onder de aanwezigen was de overlast van buitenlandse truckers in de industriezone. Vooral aan de Blauwe Toren zorgen deze volgens verschillende zaakvoerders voor problemen. “Ze kamperen elk weekend in hun truck en kijken naar niks of niemand”, getuigt Charlotte Denys. “Ze barbecueën in het openbaar en laten al hun vuilnis achter. In bepaalde winkels komen de chauffeurs zich zelfs schaamteloos wassen en scheren in de openbare toiletten. Een nachtmerrie voor elke zelfstandige. Zo kan het echt niet verder.”

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier