Meense TC De Watertoren opent nieuwe padelvelden

Pierre Vandeputte en Nico Declercq op een van de drie nieuwe padelvelden. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Vanaf 1 april kunnen liefhebbers in de Meense TC De Watertoren kennismaken met een relatief nieuwe sport in België. “Padel is een racket- en balsport voor paren of dubbelspel waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net dient gespeeld te worden. Simpel gesteld: een mix van tennis en squash”, vertelt uitbater Nico Declercq.

Samen met zijn vrouw Tamara Kesteloot biedt Nico in TC De Watertoren padel aan in zijn club dankzij de insteek en het idee van eigenaar Pierre Vandeputte. “Pierre zag dat deze sport de laatste jaren aan een opmars bezig was en stelde voor om drie specifieke velden aan te leggen”, zegt Nico. “Hoofdzakelijk wordt er hier getennist maar vandaag zullen de mensen hier dus ook padel kunnen spelen. TC De Watertoren is nu een gezamenlijk clubhuis met twee verschillende sportclubs”, verduidelijkt Pierre.

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, had thuis niet genoeg plaats om een tennisterrein te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. “Hij bakende een terrein van 10 op 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden. Aangezien het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets“, vertelt Nico.

Vanaf 1 april mogen de mensen zelfs twee maanden deze sport gratis uitproberen. “Het blijft ook een zeer goedkope sport. Voor amper 40 euro kan men zich al een padelracket aanschaffen. Geloof je, je bent zo vertrokken”, weet Pierre.

De spelregels zullen aan de spelers klaar en duidelijk door de uitbaters uitgelegd worden. “Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstanders geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstanders te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en pas nadien een van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier. Het betekent echter ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren“, legt Nico kort uit.

De ondergrond waarop gespeeld wordt, bestaat meestal uit ingezand kunstgras, maar er kan ook op beton of gravel gespeeld worden. “Iedereen is van harte welkom om deze leuke en best wel uitdagende sport bij ons te komen uitproberen“, besluit de uitbater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier