Medisch directeur Ludo Marcelis: “Goede kruisbestuiving tussen Roeselare en Menen”

Dokter Ludo Marcelis is medisch directeur van AZ Delta Roeselare-Menen. (Foto SBR) © STEFAAN BEEL
Axel Vandenheede

Het algemeen ziekenhuis Delta heeft vier campussen: drie in Roeselare en één in Menen. “Onze Meense campus beschouwen we als een volwaardig basisziekenhuis”, stelt dokter en medisch directeur Ludo Marcelis. “We kunnen daar een aantal raadplegingen aanbieden die anders moeilijk te realiseren zouden zijn.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst

Het Meense ziekenhuis op zich bestaat volgens de geschiedenisboeken al honderden jaren. In 2001 fuseerde AZ Menen met het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare. In 2013 werd het samengaan met het Stedelijke Ziekenhuis van Roeselare aangekondigd en sinds 1 januari 2015 is AZ Delta Roeselare-Menen van kracht. Drie van de vier campussen van het ziekenhuis zijn in Roeselare te vinden, maar medisch directeur Ludo Marcelis (57) stelt dat de campus in Menen ook heel belangrijk is.

“In Menen heeft AZ Delta een volwaardig basisziekenhuis“, vertelt hij. “We geloven ook volledig in de campus daar en hebben daarom al fors geïnvesteerd in de infrastructuur. Zowat het hele ziekenhuis is intussen vernieuwd. Er is bovendien een goede kruisbestuiving tussen Roeselare en Menen. Zo houden artsen vanuit Roeselare in Menen raadplegingen van onder meer oncologie, neurochirurgie en nierziekten, raadplegingen die voor de campus daar een meerwaarde betekenen. Anderzijds zijn de artsen van campus Menen ook actief in Roeselare.”

Netwerken

Feit is wel dat patiënten uit de Meense regio soms naar Roeselare moeten om daar verder behandeld te worden. “Voor sommigen is dat inderdaad niet vanzelfsprekend”, aldus nog dokter Marcelis. “Maar de afstand valt mee. In 2019, wanneer we de nieuwe campus in Rumbeke in gebruik zullen nemen, zullen we in tijd wel een stuk dichter bij Menen liggen.”

“Het is natuurlijk wel zo dat het ziekenhuislandschap erg verandert: er worden ziekenhuisnetwerken gecreëerd, waarbij er intensieve samenwerkingen ontstaan. Daarbij is het hoofddoel om samen met de huisartsen kwalitatieve, verantwoorde en efficiënte zorg aan te bieden in een regio waarin 400.000 tot 500.000 mensen wonen. We voelen ons in die zin verantwoordelijk voor de streek Roeselare-Menen.”

Ik kan iedereen geruststellen dat de Meense campus niet zal sluiten

Medisch directeur Marcelis onderstreept daarbij het belang van specialisatie: “Een ziekenhuis kan niet langer élke specialisatie aanbieden. Netwerken creëren is daarom heel belangrijk. Vergeet ook niet dat de overheid daarop aandringt: er wordt nu al bekeken welke ziekenhuizen in een regio een kraamafdeling of een spoedgevallendienst hebben. Het kan best zijn dat een kraamafdeling die geen x-aantal geboorten per jaar haalt, gesloten zal worden.”

“In Nederland is deze vorm van zorg al helemaal ingeburgerd. In bepaalde regio’s is er bijvoorbeeld nog slechts één hartcentrum, wat wil zeggen dat iedereen naar hetzelfde ziekenhuis moet gaan. Of het in ons land zo’n vaart zal lopen, weet ik niet, maar een goed doordachte specialisatie dringt zich wel op.”

Investeren

De vorming van ziekenhuisnetwerken is een eerste vorm van specialiseren, maar dokter Marcelis stelt dat er ook met andere netwerken gepraat zal moeten worden. “Soms ligt een ziekenhuis van een netwerk heel dicht bij een ziekenhuis van een ander netwerk. Dan is het evident dat er afspraken gemaakt worden. Voor hooggespecialiseerde zorg zal soms over de netwerken heen moeten worden samengewerkt. Zo is er bijvoorbeeld een formele samenwerking wat betreft het gebruik van de PET-scan met AZ Groeninge en AZ Sint-Jan.”

De medisch directeur onderstreept ook nog eens dat de campus Menen niet ter discussie staat. “Het ziekenhuis in Menen maakt al sinds 2001 deel uit van een Roeselaars ziekenhuis, maar toch bestaat nog de vrees dat het op termijn zal sluiten. Ik kan iedereen geruststellen dat er daar geen sprake van is.”

“Ten eerste is de Meense campus een wezenlijk onderdeel van AZ Delta: het ziekenhuis covert een gebied dat anders geen ziekenhuis zou hebben. Ten tweede zien we het aantal patiënten stelselmatig groeien. De Meense campus boomt als het ware. Tot slot investeerde AZ Delta daar tientallen miljoenen. Dat doe je niet als je niet gelooft in de campus.”

(AXV)