Mechaegelstoet trekt door Zwevegem

Op de haltes werd telkens een toneeltje gespeeld met deze acteurs in de hoofdrollen. © GV
Redactie KW

Zaterdag trok de zevenjaarlijkse Mechaegelstoet door Zwevegem. Bij de stoet hoort ook het vaste ritueel om de burgemeester te scheren.

De stoet is een zevenjaarlijkse traditie, waarvan men niet meteen de oorsprong kent. “In Zwevegem-Knokke spreken we niet over Mechaegel, maar eerder over ‘Mahoggel’. Waar de namen Mechaegel of Mahoggel juist vandaan komen, weet tot nu niemand. Volgens sommige bronnen zou het te maken hebben met Sint-Michael, die rond Knokke-kermis zijn naamfeest heeft. Andere bronnen hebben het dan over ‘magog’, een afgeleide van de duivel die ook een personage in ons toneeltje is. Wij houden het op een niet nader te benoemen zotte bende die al zingend en springend van café tot café een traject van om en bij de 20 km aflegt om s’avonds in Knokke verder de ommegang te vieren”, vertelt Willy Vancauwenberghe, drijvende kracht achter het gebeuren.

In de stoet worden een aantal oude ambachten uitgebeeld zoals een scharensliep, schoorsteenveger, bakker met bakfiets, steenkapper, kleermaker, veldwachter, barbier, kerkbaljuw, mandenvlechter, en noem maar op. De tocht begon ‘s morgens rond 9 uur om 20 km, en enkele haltes later, rond 18 uur in Zwevegem-Knokke terug aan te komen. Daar volgde nog een volksfeest.

Burgemeester Doutreluingne liet zich gewillig scheren.
Burgemeester Doutreluingne liet zich gewillig scheren.© GV

Ook nu hield men aan de traditie vast om tijdens de officiële ontvangst door het schepencollege de burgemeester te scheren. Dit gebeurde op de ouderwetse manier door William Buddaert. Hij verzekerde burgemeester Doutreluingne vooraf dat het ‘mes’ niet van al te beste kwaliteit was en hij dus niet hoefde te vrezen voor snijwonden.

(GV – foto’s GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier