Maxim Veys uit Kortrijk wil selfie met Hillary

Maxim Veys is van 1 tot en met 7 september in de VS om Hillary Clinton te volgen. (Foto JVGK) © JVGK
Axel Vandenheede

Van 1 tot en met 7 september vertoeft Maxim Veys in de VS. Op zich niet speciaal, tenzij je weet waarom de Kortrijkzaan (29) naar daar trekt. “Ik mag er met 19 andere Europeanen de verkiezingscampagne van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton van nabij volgen”, stelt hij.

Acht november 2016 is dé dag van het jaar voor de inwoners van de Verenigde Staten: dan vinden namelijk presidentsverkiezingen plaats. Democraat Hillary Clinton en Republikein Donald Trump zullen die dag onder elkaar uitmaken wie Democraat Barack Obama opvolgt. Hoewel de verkiezingen nog enkele maanden veraf zijn, wordt stilaan de eindspurt ingezet. Een sprint die Maxim Veys enkele dagen van nabij mag meemaken.

achter de schermen

“In augustus vond een oproep plaats van de PES, de Europese koepelpartij van SP.A”, vertelt Maxim. “Ze organiseerde een Youth Campaign Camp, waarbij een aantal jonge leden de kans kreeg om kennis te maken met het campagneteam van Hillary Clinton. Ik heb me meteen ingeschreven, na overleg met OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) weliswaar. Als kabinetsattaché moest ik zijn goedkeuring krijgen. Dat was geen probleem. Net als ik vindt hij het een kans die je slechts eenmaal in je leven krijgt. Bovendien had ik nog enkele vakantiedagen staan.”

Een unieke kans is het zeker: slechts weinig buitenstaanders krijgen de kans om een verkiezingscampagne van zo dichtbij mee te maken. “Eigenlijk gaat het om een studiebezoek van de PES en is het de bedoeling dat we kunnen zien hoe de hele campagne wordt georganiseerd. We krijgen dus echt een blik achter de schermen van de grootste verkiezingscampagne ter wereld wat betreft budget en belang.”

“Van 1 tot 7 september zullen ikzelf en de 19 anderen Hillary Clinton en haar ploeg volgen naar de staten Washington DC, Pennsylvania, North Carolina en Ohio. Het wordt dus hectisch inderdaad. Of we die verplaatsingen met het vliegtuig dan wel met een bus zullen afhaspelen, weet ik nog niet. We kregen het programma nog niet toegestuurd. Zeker is wel dat we niet al te veel zullen kunnen slapen.”

Maxim is dolblij dat hij op basis van een bio en een motivering werd uitgekozen, maar hij had het nóg leuker gevonden als hij een andere Democraat had kunnen volgen… “De grootste tegenstander van Clinton binnen de Democraten was Bernie Sanders, een man die wij als Belgische jongsocialisten steunden. Omdat hij heel sociaal is ingesteld.”

grote ongelijkheid

“Uiteindelijk heeft Clinton het toch gehaald en intussen heeft Bernie gesteld dat hij haar vol steunt. Net als Elisabeth Warren trouwens, een belangrijk persoon binnen de Democraten. Dat is een belangrijk gegeven. Bernie, bijvoorbeeld, heeft een heel grote aanhang. Ik denk daarom dat als Hillary Clinton president wordt – ze zou de eerst vrouw zijn die daarin slaagt – ze veel aandacht zal moeten hebben voor het sociale aspect in de maatschappij. Ze zal iets moeten doen aan onder meer de grote ongelijkheid, een van de grootste problemen in de Verenigde Staten.”

Wie Maxim Veys wil volgen tijdens zijn week in de VS kan terecht op zijn Snapchat- en Twitteraccount. “Ik zal op sociale media mijn ervaringen posten”, besluit hij. “En wie weet krijg ik wel de kans om een selfie te nemen met Hillary zelf. Al zal niet elke minuut, maar zelfs elke seconde van haar dag wel geregeld zijn, wat het heel moeilijk zal maken om bij haar te raken.”

(Axel Vandenheede – foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier