Maurits Stael uit Torhout (106) is nieuwe oudste man van België

Maurits Stael toen hij net 100 jaar werd. © Johan Sabbe
Redactie KW

De nieuwe oudste man van België is een West-Vlaming: Maurits Stael uit Torhout, verblijvend in een rusthuis in Beernem, is 106 jaar en 7 maanden oud.

Maurits Stael, de nieuwe oudste Belg en per definitie oudste West-Vlaamse man, is geboren op 25 september 1911 en dus maar een kleine drie maanden jonger dan zijn pas overleden voorganger. Hij was eerst landbouwer en had nadien met zijn echtgenote een naaimachinehandel.

“Eerlijk, we wisten het zelf niet, aangezien hij nog altijd ingeschreven is in Torhout”, zegt burgemeester van Beernem Johan de Rycke. “Op vraag van het woonzorgcentrum en de familie van Maurits waren er de voorbije jaren ook geen speciale vieringen. Nu hij de oudste man van België is, hopen we wel hem te kunnen feliciteren en een geschenk aan te bieden.”

Maurits Stael is ook goed gekend in Torhout. Tot voor kort kwam hij geregeld buiten en viel hij op omdat hij altijd zijn eretekens van het leger fier opspeldde.

Niet de oudste inwoner van West-Vlaanderen

Net zoals Gustaaf Leclercq is Maurits Stael niet de oudste inwoner van onze provincie. Hij moet nog 6 vrouwen laten voorgaan. Rachel Neyt uit Sijsele, die in juni 109 kan worden, is de oudste. Het is goed leven in onze provincie, want Alice Corveleyn uit Oostende was tot haar dood op 112-jarige leeftijd in januari 2017 de oudste inwoner van het land. Oscar Coulembier uit Ieper, die in december 2014 op bijna 109-jarige leeftijd overleed, was op dat moment ook de oudste man van België en sinds 7 maart was dat dus Gustaaf Leclercq.

Gustaaf was zodoende, voor zover bekend, de vijfde oudste mannelijke West-Vlaming ooit. De genoemde Oscar Coulembier is met zijn 108 jaar en 11 manden voorlopig ongenaakbaar. Hij wordt gevolgd door Jules Neirynck uit Lendelede (overleden in 1994, 108 jaar en ruim een maand) en Camiel Verheye uit Ruiselede (overleden in 1993, 106 jaar en 11 maanden). Vierde oudste is de legendarische Roeselarenaar Emiel Carbon die in 1971 overleed. Opmerkelijk: Emiel Carbon was 106 jaar en 278 dagen oud, Gustaaf Leclercq… 4 dagen jonger.

(NMA/Belga)

Toen Maurits Stael 106 jaar werd, hadden we een gesprek met hem. Dat lees je hieronder:

Maurits Stael is 106 jaar

Torhoutenaar Maurits Stael, die nu in een rusthuis verblijft maar jarenlang in de Nieuwstraat heeft gewoond, is 106 jaar geworden. Hij is daarmee net niet de oudste West-Vlaamse man. Hij vierde zijn verjaardag op maandag 25 september. Maurits kan weliswaar niet meer stappen en zijn ogen en oren laten het almaar meer afweten, maar zijn geest functioneert nog vrij behoorlijk. Vooral uit het verre verleden weet hij heel veel.

Door Johan Sabbe

Toen hij 101 was, heeft Maurits zijn heup gebroken en dat heeft zijn mobiliteit serieus aangetast. Er werd nog wel een nieuwe heup geplaatst, maar de benen willen niet meer mee. Ook durft hij af en toe al eens personen en gebeurtenissen te verwarren – niet onlogisch als je 106 bent – maar over het algemeen is hij heel lucide.

Uit een ijzersterk ras

“Hij wist perfect dat het die maandag zijn 106de verjaardag was”, zegt schoondochter Rita Van Eenoo. “En hij kan nog altijd goed eten en drinken. Alleen het horen en zien zijn serieus minder geworden. Je kunt niet verwachten dat een lichaam op die hoge leeftijd perfect functioneert.”

Maurits werd op 25 september 1911 nabij het Kasteel Wijnendale geboren, waar zijn ouders, die elf kinderen kregen, langs de Oostendestraat café Den Hert runden (nu ‘t Heuvelhof). Ze hadden er ook een boerderij. Vader Edward werd 90, moeder Leonie Verhaeghe 99. Maurits stamt met andere woorden uit een ijzersterk ras.

Hij is de weduwnaar van Maria Devooght, met wie hij in 1941 – tijdens de Tweede Wereldoorlog – in de Torhoutse noodkerk getrouwd is. Maria stierf in 2003. Ze werd 92 jaar, ook een respectabele leeftijd dus. Het echtpaar kreeg vier kinderen: Annie, Frans, Herman en Chris. Nu hun huwelijk hebben Maurits en Maria eerst in Wijnendale aan landbouw gedaan. Ze woonden toen langs de Oostendestraat. Uiteindelijk startten ze begin jaren vijftig in de Breidelstraat een handel in naaimachines – zowel verkopen als herstellen. In 1963 verhuisden ze met hun winkel naar de Nieuwstraat. Halfweg jaren zeventig lieten ze de zaak over aan zoon Frans (nu 72), die met zijn vrouw Rita Van Eenoo (nu 65) de bloeiende winkel in de Zuidstraat voortzette. Begin 2016 heeft hun enige zoon Dries Stael (31) samen met zijn vrouw Lies Desomer (28) de zaak overgenomen.

Met soldatenpetje op

Maurits is oud-strijder 1940-1945. Hij was soldaat bij de dertiende artillerie zevende batterij in Brugge. Hij maakte negen maanden mobilisatie en de Achttiendaagse Veldtocht mee. De medailles die hij al jaren op zijn jas draagt, zijn evenwel hoofdzakelijk afkomstig van wijlen zijn broer René, die in de oorlog fel gevochten heeft en daarvoor decoraties kreeg. Maurits, getooid met zijn onafscheidelijke soldatenpetje, is jarenlang in de Torhoutse stadskern een kleurrijke volksfiguur geweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier