Massaal boontjes trekken voor vijf euro, na Heuvelland nu ook in Sint-Jan

© TP
Redactie KW

Te velde massaal boontjes trekken voor vijf euro per persoon. Een Heuvellandse boer begon ermee en ook landbouwers in Ieper houden nu dezelfde actie.

De succesvolle tweedaagse boontjesactie van de Heuvellandse landbouwer Luc Caenepeel van de voorbije weken krijgt nu navolging in Ieper, meer bepaald in de deelgemeente Sint-Jan. Landbouwers Philippe Descamps en Renée Vanthuyne stelden donderdag hun boontjesveld tussen de Hogeziekenweg en de Noorderring open voor het grote publiek. “We haalden het idee van bij die boer uit Heuvelland. Voor vijf euro per persoon mag iedereen zoveel boontjes trekken als ze kunnen dragen”, vertellen ze. “De boontjes konden niet meer gerooid worden door de late timing. De maand juli was veel te droog, waardoor de boontjes te laat begonnen te kiemen. De fabriek verwerkt in deze periode geen boontjes meer. Voor ons is dit nu een klein inkomen, wat de pijn een beetje verzacht. Bovendien kunnen we er mensen mee helpen en gaan de boontjes niet verloren. We zijn ook realistisch. Er staan vijftien ton boontjes op dit veld van drie hectare. Het is onmogelijk om alle boontjes manueel te plukken, maar alle beetjes helpen.”

Eerlijkheid

Een veertigtal mensen kwam gisteren tussen 10 en 17 uur boontjes trekken op het veld. “Daar zijn we heel tevreden mee. Ook de eerlijkheid van de mensen blijft ons bij. Sommigen hadden boontjes getrokken toen wij niet aanwezig waren op het veld, maar achteraf kwamen ze wel vijf euro geven op onze hoeve aan Hogeziekenweg 4.” De landbouwers maken volop reclame op sociale media, want ook vrijdag en zaterdag kunnen liefhebbers van 10 tot 17 uur boontjes komen trekken. Het Facebookbericht werd al meer dan 630 keer gedeeld.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier