Martin uit Oostende wachtte bang op nieuws van zijn familie uit Berlijn

Redactie KW

Martin Moschet verhuisde in 2008 naar ons land, maar heeft in de Duitse hoofdstad nog broers, een zoon, een dochter en andere familie wonen.

Maandagavond 20 uur: een vrachtwagen boort zich in de menigte op een kerstmarkt in Berlijn. Balans: 12 doden, en 48 gewonden, waarvan 18 in levensgevaar. Martin Moschet werd op 28 mei 1976 geboren in Berlijn, maar woont nu in Oostende. Zijn nicht was met enkele vrienden op de kerstmarkt toen de aanslag gebeurde.

Martin (40) werd geboren in de Duitse hoofdstad en verhuisde in 2008 naar ons land. Eerst naar de Haan, waar hij samen met zijn vader een Duitse frituur uitbaatte, om dan later via een tussenstop in Bredene uiteindelijk in 2010 in Oostende te wonen. Hij zat maandagavond aan zijn televisie gekluisterd toen de eerste berichten binnen kwamen dat er in Berlijn een aanslag was gebeurd. Hij heeft er immers nog steeds familie wonen en wachtte met een bang hart op een bericht van hen.

“Ik heb in Berlijn nog drie broers wonen. Ook mijn zoon en dochter wonen daar nog steeds net als mijn nichtje en mijn halfzussen”, vertelt Martin. “Gisterenavond belde mijn vader me in paniek op, er was een aanslag gepleegd op een kerstmarkt in Berlijn. Ik moest de televisie aanzetten op een Duits kanaal. Op de Belgische televisie waren immers nog geen berichten binnen gekomen. Via N-tv, een Duits televisiestation volgde ik nauwkeurig de gebeurtenissen in mijn geboortestad. Het kwam aan als een harde slag in mijn gezicht: weten dat je er familie hebt wonen maar niet weten of ze ongedeerd zijn. De beelden bezorgden me kippenvel.”

Mijn broer is politieagent in Berlijn, hij werd meteen opgeroepen

Als jonge kerel ging ik er in de buurt van de aanslagen vaak uit. Er heerste paniek, ik probeerde mijn familie daar te bereiken, maar kreeg geen enkel antwoord, mijn hart sloeg in mijn keel. Mijn broer is politieagent in Berlijn, nadien kreeg ik te horen dat hij thuis zat en meteen werd opgeroepen. Hij is ook de papa van mijn nichtje Sharleen (24), zij was op het ogenblik van de aanslagen met enkele vrienden op de kerstmarkt. Ik probeerde haar net zoals iedereen te bereiken, maar we kregen geen gehoor op onze berichten. Om 22.04 uur kregen we uiteindelijk bericht dat ze oké was. Ze vertelde me dat ze zich op de kerstmarkt bevond toen de vrachtwagen op de menigte inreed. Weliswaar niet op de plaats waar de truck precies inreed maar bij de autoscooter, op dezelfde markt. Ze was daar met een vriendin, tweevan haar vrienden waren net voor de aanslag in de richting van de plaats gelopen waar de vrachtwagen inreed. Ze zei dat de chaos op de kerstmarkt zelf enorm groot was, niemand wist meteen wat er gebeurde. Iedereen moest van de politie meteen de markt verlaten, waarop ze snel in de auto sprongen en naar huis reden, nog niet wetend dat hun vrienden zich onder de zwaargewonden bevonden.”

Berlijn is een deel van mij, mijn tweede thuis na Oostende

“Ondertussen hadden ook alle andere leden van mijn familie zich op Facebook gemeld als veilig. Het doet enorm veel pijn om te zien dat zoiets gebeurt in je geboortestad. Ik ken de buurt met mijn ogen dicht. Berlijn is een deel van mij, mijn tweede thuis na Oostende. Ik ben echt verdrietig, boos en teleurgesteld. Teleurgesteld omdat dit kon vermeden worden. Volgens mijn nicht was iedereen in Berlijn verwittigd om zoveel mogelijk de kerstmarkten te vermijden in het weekend uit vrees voor een aanslag. Natuurlijk was ook de dader op die manier verwittigd, waardoor hij toesloeg op een maandag. Daarom ook was het nu drukker dan in het weekend. Mijn telefoon stond gisterenavond roodgloeiend, iedereen weet immers dat ik een Duitser ben uit Berlijn. Iedereen wou weten hoe het met mijn familie was. Ik ben blij dat ze ok zijn, maar ik betreur de slachtoffers. Mijn diepste medeleven gaat uit naar hen en hun families.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier