Martin Balcaen opnieuw namiddagkampioen bij De Statiezangers

Namiddagkampioen Martin Balcaen(in het midden) samen met de bestuursleden Johnny Deleersnijder, voorzitter Gilbert Vullers, Luc Dhoop en Rudy Meurisse. (foto IVD)
Redactie KW

Net als twee jaar geleden pakte Martin Balcaen de titel van namiddagkampioen bij De Statiezangers. Ook in het clubkampioenschap wil hij nog een woordje meespreken. “Ik beschik momenteel over twee prima vogels”, aldus Martin Balcaen.

Martin Balcaen zit al ruim vijftig jaar in de vinkensport. “Naast een kampioenstitel en een koningstitel jaren geleden kon ik amper meespelen voor de hoofdprijzen. Daar kwam de jongste seizoenen echter duidelijk verandering in en kan ik mij steevast in de titelstrijd mengen”, vertelt Martin Balcaen.

Twee jaar geleden pakten ze bij De Statiezangers met een nieuwigheid uit, namelijk de namiddagkampioen. “De eerste titel was voor mij met vogel Medard, maar die overwinning zorgde er ook voor dat ik met diezelfde vogel niet meer kon meespelen voor het koning- en kampioenschap. Dat staat zo in het reglement van de Vijfse vinkenmaatschappij. Vorig seizoen focuste ik mij volledig op dat clubkampioenschap en ik won de koningstitel met ruim verschil vóór Gilbert Vullers en Hector Tack. Ondertussen heb ik er met Prosper echter een jonge topper bij. Die vink moet nog twee jaar worden, maar ik verwacht er heel wat van. Ik zette die vogel voorlopig nog maar drie keer en zijn uitslagen laten het beste verhopen. Volgend jaar moet hij goed zijn voor 550 tot 600 liedjes.”

Clubkampioenschap

“Het was trouwens met Prosper dat ik zaterdagavond namiddagkampioen werd”, gaat Martin verder. “In de zetting werd ik derde, maar wel de eerste Statiezanger met 487 liedjes vóór Ignace Vercruysse met Jeroen en 447 liedjes. Met Prosper kan ik nu dus niet meer deel nemen aan het clubkampioenschap, maar wel met Medard en daar liggen de kaarten vrij goed. Met nog één zetting voor de boeg op zondag 15 juli om 9 uur ziet het er naar uit dat het voor de koningstitel een duel wordt met topfavoriet André Ghekiere. Lukt de koningstitel niet, dan mag de kampioenstitel mij niet meer ontsnappen. Medard is de jongste weken trouwens in erg goeie doen.”

Topdag

“Zaterdag werd het dankzij Medard trouwens een topdag, want hij werd ‘s morgens eerste in de zetting in Desselgem met 601 liedjes. Naast Sint-Eloois-Vijve ga ik ook regelmatig naar de zettingen in Het Straatje zonder Einde in Desselgem en naar de Karekiet en De Oude Molen in Waregem. Ik beschik momenteel over twee prima vogels en het is leuk als je overal kunt mee spelen voor de eerste plaats”, besluit Martin Balcaen. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier