Martha Dumolein viert 100ste verjaardag in Ieper

Martha heeft nog een uitstekende gezondheid. © (Foto DVDB)
Redactie KW

In WZC Wieltjesgracht vierde Martha Dumolein jaar honderdste verjaardag. Ze werd geboren op 18 mei 1916 in Saint-Aubin in Frankrijk.

In 1914 vluchtten de ouders van Martha naar Frankrijk. Ze verbleven enkele jaren in Saint-Aubin en kregen zes kinderen waarvan Martha het voorlaatste was. Toen ze enkele jaren later terugkeerden naar Ieper was Martha het enige overblijvende kind. Haar drie broers en twee zussen hadden het niet overleefd.

Martha woonde op de Brieke en ging naar de meisjesschool in Sint-Jan. Op haar 12de ging ze naar de Lamotjes in Ieper en stopte op haar 14de. Ze hielp haar moeder in het huishouden, en ging af en toe helpen bij een naaister. Op haar 16de leerde Martha haar toekomstige man, Gaston Soufflet, kennen. Gaston woonde ook op de Brieke en zijn ouders hielden het café Sint-Looy open. Ze trouwden een jaar later, Martha was 17, Gaston 25. Het trouwfeest werd gehouden in het café van Gastons ouders. Ze woonden aanvankelijk op de Brieke en verhuisden nadien naar de Kalfvaart. Ze kregen twee kinderen: Daniel en Marcel. Na vele gelukkige jaren samen stierf Gaston op 68-jarige leeftijd. In 2007 kwam Martha in het WZC Wieltjesgracht in Ieper wonen. Ze is er zeer tevreden en zoals ze het zelf zegt: “Het is er goed en wel.” Haar zoon Marcel gaat haar elke dag bezoeken.

(DVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier