Marleen Temmerman wint tweejaarlijkse prijs Van Acker Stichting

© BELGA
Redactie KW

De bekende arts, onderzoeker en beleidsmaker heeft deze erkenning te danken aan ‘haar tomeloze energie waarmee ze zich al decennia inzet voor gelijke rechten en solidariteit, ongestoord door grenzen aan het denken of aan landen.’

Prof. dr. Marleen Temmerman is vooral bekend als gynaecologe die zich wereldwijd inzet voor de gezondheid en de rechten van vrouwen en kinderen. Daarnaast geniet ze ruime bekendheid als onderzoeker, auteur en beleidsmaker.

Na haar jeugdjaren in Lokeren trok Temmerman naar de Universiteit Gent om er geneeskunde te studeren. Haar specialisatie gynaecologie vervolledigde ze – na een tussenstop in Nederland – aan de Vrije Universiteit Brussel. Dat was begin jaren ’80, toen het maatschappelijk debat omtrent abortus volop woedde.

Na verschillende jaren in Kenia te hebben gewerkt, keerde ze begin jaren ’90 terug naar België. Aan de Universiteit Gent werd Temmerman gewoon hoogleraar verloskunde en in het Universitair Ziekenhuis van Gent werd ze hoofd van de dienst Gynaecologie-Verloskunde.

In 1994 richtte Temmerman het International Centre for Reporductive Health (ICRH) op. Dit centrum strijdt voor seksuele en reproductieve gezondheid als basisrecht voor iedereen, overal in de wereld. En dat mag best letterlijk worden genomen: het ICRH heeft samen met zusterorganisaties projecten in Afrika, Latijns Amerika, Azië en Europa.

Haar inzet vertrekt steeds vanuit drie v’s: verontwaardiging, verwondering en verantwoordelijkheid

In 2007 werd Temmerman senator voor SP.A. In die hoedanigheid was ze ook senaatsvoorzitter van de commissie van buitenlandse aangelegenheden en defensie. In 2011 werd Temmerman fractieleider voor SP.A. in de senaat, maar een jaar later zegde ze de actieve lokale politiek vaarwel om directeur te worden van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève.

Nadat ze eind 2015 de pensioenleeftijd bereikt had bij de WHO werd ze hoofd van het Departement Gynaecologie en Verloskunde van de Aga Khan University in Nairobi.

“Het hoeft geen betoog dat de Van Acker Stichting het maatschappelijk engagement van haar laureaten centraal stelt, ongeacht de discipline waarin ze actief zijn”, stelt Yves Roose, voorzitter van de Van Acker Stichting en ereschepen van de stad Brugge. “De levensloop en carrière van Marleen Temmerman spreken voor zich. Haar inzet vertrekt steeds vanuit drie v’s: verontwaardiging, verwondering en verantwoordelijkheid, net die drie begrippen waren Achiel Van Acker en zoon Frank zeker niet vreemd. Net daarom stelt Marleen dat het de steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm is die haar ergernis opwekt, terwijl een land dat het goed doet een land is dat zijn middenklasse meeneemt in zijn ontwikkeling.”

Op zaterdag 28 april komt Temmerman de Van Acker Prijs 2018 in ontvangst nemen in de neogotische turnzaal van Howest in Brugge.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier