Markse vissersclub krijgt nieuwe vijver op voetbalveld

De Markse Vissers vissen binnen een jaar in een nieuwe vijver. © a-EDB
Axel Vandenheede

De Markse vissersclub krijgt een nieuwe visvijver op amper 400 meter van de huidige. De aanleg is in de loop van volgend jaar gepland. “De vijver komt op de plaats waar nu nog een voetbalveld van FC Marke is en wordt geïntegreerd in het Preshoekbos”, stelt schepen Bert Herrewyn.

De vissersclub Markse Vissers bestaan sinds 1976 en heeft al die jaren hun thuisbasis langs de vijver aan het Markebekepad. Maar de laatste jaren waren er almaar grotere problemen met de populieren die op de oevers staan: die sterven af, waardoor er takken in de oevers vallen, en de bomen zakken ook steeds verder weg. Dat is niet alleen nefast voor de vijver zelf, maar ook voor het Markebekepad: het asfalt scheurt door de onderdruk.

“We meldden de eerste problemen met die bomen al zowat 20 jaar geleden”, liet Freddy Haemers van de Markse Vissers begin dit jaar al optekenen. “Die bomen waren jarenlang een gevaar voor de vissers en voor de gebruikers van het Markebekepad.”

De huidige visvijver is dringend aan herstel toe.
De huidige visvijver is dringend aan herstel toe.© a-EDB

Stad Kortrijk en de vissersclub zochten de voorbije maanden samen naar de beste oplossing. Bert Herrewyn: “Er waren twee mogelijkheden: ofwel de vijver volledig herstellen, ofwel voor een vijver op een andere locatie kiezen. Samen met de Markse Vissers zijn we naar een aantal vijvers gaan kijken en daarna beslisten we om voor een nieuwe te gaan.”

Vijver blijft

“De Markse Vissers hebben ons daarna een aantal suggesties gedaan en nu bekijken we hoe we de zaken zullen aanpakken. Wel is al duidelijk dat de nieuwe visvijver op enkele honderden meters van de huidige komt. Meer bepaald waar nu nog een oefenveld van FC Marke is. Dat terrein is een uitbreidingszone voor het Preshoekbos. Het Agentschap Natuur en Bos zal daar dus niet alleen bomen planten, er komt ook een waterpartij.”

De huidige visvijver blijft overigens bestaan. “Nu nog komen er enkele rioleringsbuizen uit op de Markebeek, maar vanaf 2020 zal dat niet meer het geval zijn. Dat opent perspectieven: we willen er dan voor zorgen dat de Markebeke met beide vijvers verbonden is en dat de huidige visvijver ingericht is als een paaivijver, een vijver dus waar de vissen hun eieren kunnen leggen”, besluit Bert Herrewyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier