Marks project Bachten de Route genomineerd voor Matexi Award

De buurtbewoners van 'Bachten de route' vormen een warme groep. Hier staan ze voor de tunnel die tot op manshoogte gereinigd werd door stad Kortrijk, maar waar ze een 'love tunnel' willen van maken. © EDB
Redactie KW

Het project ‘Bachten de Route’ van enkele buurtbewoners uit Marke is één van de tien genomineerden voor de Matexi Award.

Op donderdag 18 mei wordt de Matexi Award uitgereikt op de Publica Awards. Met die award wil Matexi het meest verbindende buurtinitiatief dat buurtbewoners bij elkaar brengt, belonen en zo verbondenheid en een warm samenleven opbouwt. Eén van de finalisten is een buurtproject uit Marke. Nicolas Beugnies van chocolaterie ‘Beugnies les chocolats’ woont nog maar sinds eind 2014 in de wijk Bachten de Route. “De eerste keer dat we ons pand bezochten, moesten we door de tunnel in de Aardweg. We vroegen ons af waar die akelige tunnel naartoe leidde. Het leek precies richting onderwereld“, lacht hij. “Eens we in de wijk kwamen, zagen we dat het er aangenaam was. We leerden op de wijkfeesten, die twee maal per jaar georganiseerd worden, dat het een warme buurt is.”

Wijk aan zet

Met Wijk aan Zet, waar je projecten kon indienen om de wijk op te waarderen, werd een foto van de grauwe tunnel ingediend als mogelijk op te frissen project. “We kregen er 1.400 euro voor.” De stad toonde al goodwill door de tunnel tot op manshoogte te reinigen, maar de buurt wil van het negatieve af en de tunnel helemaal aanpakken. “En daarvoor komen we met die 1.400 euro niet toe.”

Liefdevolle buurt

De buurt wil van de verwaarloosde tunnel een love tunnel maken. “De tunnel leidt immers naar een liefdevolle buurt, gelegen aan een toeristische fiets- en wandelroute, waar warme mensen wonen die altijd openstaan voor een feestje”, aldus Nicolas. De bewoners willen de tunnel helemaal reinigen en wit schilderen en dan verfraaien met street art. Ze hopen op de Matexi Award en denken ook aan crowdfunding, dat ze zouden koppelen aan een goed doel.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier