Markenaren verkennen Torkonjestraat van de toekomst

Heel wat geïnteresseerden zakten afgelopen weekend af naar de Torkonjestraat in Marke. © EDB
Redactie KW

De tweede wandeling in het thema ‘Marke verkennen’ kon rekenen op heel wat geïnteresseerden. De kant van de Torkonjestraat werd dit keer verkend. Er staat heel wat bouwprojecten in de steigers in de straat.

De wandeling die vertrok aan het oc in Marke ging naar de Torkonjestraat waar uitleg gegeven werd op de realisatie van de KMO-zone. Aan de ingang van het Preshoekbos hadden de wandelaars een goed zicht op het geheel. “Volgens de plannen zal de realisatie van de KMO-zone starten in de tweede helft van 2018”, vertelt Bert Van Dierdonck van Marke 2010/2030. “Er komen een 15-tal KMO’s en op drie locaties komen ook zo’n 50 huizen. Deze privé-realisatie voor de huizen van Koramic is goedgekeurd, maar het is wachten op de uitvoering ervan. Hierover weten we nog niets.”

Oc-park

Volgens Bert ligt de realisatie van de groene doorsteek van het oc tot aan het Preshoekbos in de Keizerstraat vast. “Er komt een fiets- en wandelpad en groene doorsteek met op bepaalde zones een wadi, dat is een bufferings en infiltratievoorziening om water in natte periodes op te vangen.” Rond de realisatie van het oc-park is er al verschillende keren overleg geweest met alle betrokkenen die geregeld gebruik maken van het park en met het studiebureau die ermee bezig is. Vanuit Marke 2010/2030 wil men aandacht voor locaties die kunnen gebruikt worden voor de organisatie van grotere evenementen.

“We willen ook een plaats op het terrein waar trage fiets- en wandelwegen elkaar tegenkomen. Op die manier wordt het oc in Marke een centrale uitvalsbasis voor de zachte recreatie. Het zou fijn zijn mocht de speelroute doorgetrokken worden langs de nieuwe trage wegen, waarbij er ook aandacht gaat naar speeltuigen in de omgeving van het oc en bewegingsactiviteiten voor volwassenen en senioren. Voor ons zijn ook groen en water belangrijk. Zo zien we graag inlands groen langs de trage wegen en zouden we de poelen op het terrein willen uitdiepen en vergroten. Fruitbomen willen we ook zien staan.”

Op dit moment wordt een deel van het oc-park uitgetekend. “Dit zal gerealiseerd worden op vrij korte termijn. Met Marke 2010/2030 zijn we vragende partij om ook de rest van het oc-park mee te nemen in de uittekening voor de toekomst. Dit zou kunnen gebeuren in een volgende studie die ondermeer de Markebeek en het binnengebied betreft.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier