Markant Aarsele zoekt opvolger voor voorzitter Kathy De Koker-Clepkens

In het oud gemeentehuis vierden de leden van Markant Aarsele het 30-jarig bestaan van de vereniging. © Foto Nele
Lieven Vancoillie

Na 30 jaar voorzitterschap zoekt Markant Aarsele een nieuwe leider. “We blijven wel doorgaan tot er kandidaten zijn”, aldus huidig voorzitter Kathy De Koker-Clepkens. Net zoals bij elke vereniging is verjonging en vernieuwing belangrijk, maar niet eenvoudig te realiseren. “Toch is opvolging noodzakelijk om even sterk te blijven doorgaan”, duidt Kathy.

Het was in het voorjaar van 1986 toen vanuit CMBV (de voorloper van Markant) een brief naar alle geïnteresseerde vrouwen uit Aarsele werd gestuurd om kennis te maken met de nieuwe vereniging. “Er was al langer een CMBV-afdeling in Tielt, maar iedereen kent de soms moeilijke verhoudingen tussen deelgemeente Aarsele en Tielt.” Na een succesvolle kennismaking zetten elf dames uit Aarsele hun schouders onder het project. “Dankzij hen kenden we toen met CMBV in september een vlotte opstart“, zegt voorzitter Kathy De Koker 30 jaar later.

Sociaal weefsel

Van het stichtend bestuur zijn op vandaag nog vier bestuursleden actief: Kathy De Koker, Monique Verbrugge, Maria Van Wambeke en Katrien Vandenhende. “We slagen er elk jaar in om een heel deftig programma in elkaar te steken. Het waren natuurlijk niet allemaal zelfstandigen die lid waren.”

In de topperiode had Markant Aarsele bijna 100 leden, op vandaag zijn er dat een 70-tal. “Vergeet niet dat er enkele sterke verenigingen zijn in Aarsele zoals de KVLV, de KAV, en uiteraard is er ook Femma. Door Markant heb ik veel nieuwe mensen leren kennen, veel nieuwe vriendinnen gemaakt. Markant heeft ook een sterke rol in het sociaal weefsel. Voor mij was het telkens belangrijk om goede sprekers uit te nodigen, die voor verbreding en verdieping zorgden. Wie activiteiten organiseert moet telkens op zoek naar de grootste gemene deler. Bij ons is dat niet anders. Maar de spoeling is vaak dun en sprekers worden er ook niet goedkoper op.”

Opvolging is een probleem

Het is ook bij Markant Aarsele tijd voor verjonging en vernieuwing. “De opvolging is een probleem van veel verenigingen. Gelukkig zijn er de voorbije jaren een aantal jongere vrouwen lid geworden. Maar een bestuursfunctie opnemen, is nog niets anders. Veel helpende handen bij activiteiten, maar ik doe graag een oproep aan jongere mensen om toe te treden. Ik hoop dat er heel binnenkort iemand rechtstaat die voorzitter wil worden”, zegt Kathy.

Niet dat ze die functie beu is, maar het weegt soms wel eens door. “Het is misschien een idee om het voorzitterschap in periodes op te splitsen, zodat de last onder enkelen wordt verdeeld. Ik had altijd heel veel steun van de andere bestuursleden gekregen. Alleen kan je dat nooit. Het zou mooi zijn dat de komende jaren bij Markant Aarsele verder gewerkt kan worden op de fundamenten die gelegd zijn”, besluit Kathy De Koker, die voor 2019 met een De Meyer-concert wil uitpakken. “Op en top Aarseels. Zo lok je ook veel volk.”

De atlete in Kathy De Koker

Elke ochtend, tenzij de hemelsluizen boven Aarsele opengaan, loopt de 78-jarige Kathy De Koker-Clepkens drie kilometer. “Al jaren, dezelfde toer.” Eind december vorig jaar nam ze op de Kerstcorrida nog deel aan de 5 kilometer en haalde ze knap de eindmeet. “Enkele familieleden die deelnamen, vonden dat ik het ook eens moest doen. Het was de eerste keer. ‘Als je elke dag 3 kilometer kan lopen, kan je ook 5 kilometer aan’. Ja, ik heb het gedaan”, lacht Kathy.

Ze is getrouwd met huisdokter Chris Clepkens en moeder van drie kinderen: Philippe (50), Nicky (49) en Natacha (47). Naast Markant Aarsele zet Kathy zich onder meer in voor Levenslang Leren, Mindervaliden Tielt, Gymclub Aarsele en het buurfeest.

Kathy De Koker-Clepkens, al 30 jaar voorzitter.
Kathy De Koker-Clepkens, al 30 jaar voorzitter.© Foto LVA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier