Mariette staat 50 jaar achter de toog in Ruddervoorde

Redactie KW

Al 50 jaar laat Mariette Duyvejonck de tapkraan lopen om haar gasten een heerlijk pintje bier aan te bieden. Met een volksfeest voor vrienden, leveranciers en klanten werd dit jubileum gevierd in d’Oude Kerke op de Baliebrugge, want voor al dat volk was Mariettes eigen café De Mooie Molen te klein.

Mariette Duyvejonck is 73 jaar jong en is de weduwe van Robert Dobbelaere. Samen brachten zij drie kinderen groot: Franky, Eddy en Nancy. Haar bestaan als cafébazin begon Mariette op 15 december 1968 op de Baliebrugge in café Rozendaal en feestzaal de Mia. In haar beginperiode gebeurde het al eens – als er ambiance genoeg was in het café – dat Mariette op de toog sprong om voor een vol café te dansen. “Nu zou ik dat niet meer doen en daarbij, ik ben nu 50 jaar ouder.”

Ze hielp actief mee aan de oprichting van een supportersclub voor Club Brugge en ontving in haar café enkele spelers van Club Brugge zoals Raoul Lambert, Nico Reynders en Erwin Van Den Daele.

De Mooie Molen

Toen het café in 1978 verkocht werd, verhuisde de familie Dobbelaere-Duyvejonck naar Ruddervoorde om er De Mooie Molen open te houden. Robert mocht in de brouwerij De Gomme gaan werken en Mariette werd de nieuwe waardin van het café naast de brouwerij.

“In die 40 jaar is er veel veranderd. De sfeer is niet meer hetzelfde, enerzijds door het verdwijnen van de jukebox maar ook de klanten zijn veranderd. Vroeger kwamen de meesten op café om plezier en leute te maken, nu komen velen hun problemen verdrinken. Velen vergeten daarbij dat ik ook mijn deel van het verdriet gehad heb.”

“Maar ik ben graag onder de mensen en waar kan ik dan beter zijn dan in mijn Mooie Molen? Ik hoop dat ik dit nog lang kan blijven doen en ik zal waarschijnlijk achter de toog blijven staan tot ik erbij neerval.”

(GS – foto GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier