Marie-José Parton gevierd voor veertig jaar trouwe dienst bij zusters van Brugs Engels klooster

Marie-José staat vooraan met de gele blouse © SVV
Redactie KW

De 75-jarige Marie-José Parton is in de prachtige, bijzonder omvangrijke tuin van het Engels klooster, in de bloemetjes gezet. Op zaterdag 13 mei was het immers precies veertig jaar geleden dat ze zich over de zusters begon te ontfermen. Aanvankelijk als werkneemster, maar sinds 2005 als vrijwilligster.

In 1977 begon Marie-José Parton (75), die in Loppem opgroeide en daar tot op vandaag alleen woont, te werken in het Engels klooster, gelegen in de Carmersstraat 85 in de Brugse binnenstad. Daar leeft een gemeenschap van zusters kanunnikessen, die volgens de regels van Sint-Augustinus leven. “Jarenlang maakte ik deel uit de onderhoudsploeg”, schetst Marie-José Parton. “Aanvankelijk bij de zieke zusters en later in het klooster.”

Vrijwilligster

Op haar 63ste ging Marie-José Parton met pensioen, maar toch bleef ze de zusters trouw. Al twaalf jaar lang werkt ze mee als vrijwilligster. Wekelijks bevolkt ze nog drie voormiddagen – op maandag, woensdag en vrijdag – de onthaalruimte, om mensen binnen te laten die zich aan de ingang van het Engels klooster aanmelden. “Veertig jaar is een lange periode. Ik heb hier zusters weten binnenkomen, maar – helaas – heb ik er nog meer buiten zien dragen. Toen ik in 1977 in dit klooster begon te werken, waren er 45 zusters. Vandaag zijn ze nog met acht en een apostelante. Dat is een daling van liefst tachtig procent”, stelt Marie-José Parton vast.

Voor haar vier decennia omspannende engagement werd Marie-José Parton gevierd in de ronduit prachtige en aardig wat vierkante meter innemende tuin van het Engels klooster. “Naast een mooie ruiker bloemen en een alleraardigst verjaardagskaartje bieden de zusters en sympathisanten mij ook een hapje en een drankje aan”, glunderde Marie-José Parton.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier