Marie-Jeanne (78) nodigt al haar buren uit in strijd tegen eenzaamheid

Redactie KW

Ze verwacht ongeveer vijftig gasten, maar wie die juist zijn, weet ze niet …

Groot feest komende zondag ten huize Marie-Jeanne Pierins (78). De vrouw nodigde al haar buren uit en bestelde een grote tent en dessertbuffet. Ze verwacht ongeveer vijftig gasten. Maar wie die juist zijn, weet ze niet … “Nochtans zijn het mijn buren. Daarom ook het feest. Ik wil ze allemaal leren kennen”, zegt Marie-Jeanne.

De gebeurtenissen hebben me overtuigd om toch maar het buurtfeest te geven en mijn buren persoonlijk te leren kennen

Het nieuws van de verschillende mensen die volledig vereenzaamd stierven in hun huizen in Brugge, beroerde ook Marie-Jeanne. “Ik kende één van die vrouwen van vroeger. Een onderwijzeres van in de tachtig jaar. Toen de politie haar vond, lag ze daar al een maand. Dood, zonder dat iemand het ook had gemerkt. De postbode bleef maar brieven in de bus proppen. Ook de dokter was drie keer aan de deur geweest. Niemand die aan de alarmbel trok”, zucht Marie Jeanne. Daarom besloot de 78-jarige vrouw in haar eigen wijk het heft in eigen handen te nemen. Want ook zij kent amper haar buren. “Eerlijk? Vraag me niet naar de naam van mijn buurvrouw. Oké, we zwaaien wel eens. Maar daar blijft het ook bij. Tijd voor verandering dus”, aldus Pierins, die het feest volledig zelf zal bekostigen.

In haar voortuin komt een grote tent. Naar schatting 50 buren zullen komen genieten van een glaasje champagne en dessertbuffet. Voor de kinderen is animatie voorzien. “Zelf heb ik het geluk dat mijn kinderen vaak langskomen of bellen. Maar toch, de gebeurtenissen hebben me overtuigd om toch maar het buurtfeest te geven en mijn buren persoonlijk te leren kennen”, aldus Marie-Jeanne. Het stadsbestuur is ondertussen volop bezig met de ontwikkeling van het anti-eenzaamheidsplan. Eén van de eerste actiepunten is de opstart van ‘senioren op kot’.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier