Maria Vandenbroele uit Vlamertinge blaast 100 kaarsjes uit

Maria Vandenbroele vierde haar honderdste verjaardag in het gezelschap van haar familie. (foto EG)
Redactie KW

Maria Vandenbroele vierde haar 100ste verjaardag. Zij was de echtgenote van Henri Barroo en stond bekend als de uitbaatster van café Sint-Joris.

Maria werd geboren op 17 januari 1918 in Westvleteren. Haar ouders verhuisden in 1921 naar een boerderij in Vlamertinge nabij Dikkebusvijver. Maria had nog drie oudere broers en een jongere zus. Ze trouwde in 1947 met Henri Barroo die ze ontmoette in het open zwembad in Ieper. Na een afspraak in de ‘Vier Koningen’ was het geklonken. Op 28 februari 1951 werd zoon Albert geboren. Naast het open houden van de herberg waren er ook wekelijks bruiloften en begrafenismaaltijden. Maria had diensters en een kokkin in dienst.

Maria kende alle klanten bij naam en verschillende onder hen houden nog altijd contact met haar. Voor diverse verenigingen was café Sint-Joris het clublokaal. Onder meer vinkengilde Sint-Filip, SK Vlamertinge en andere verenigingen vonden er een onderkomen. Er werd ook wel eens een kaartje gelegd en Maria kon manillen als de beste.

Neef Frans

Aangezien zoon Albert geen interesse had in pintjes tappen, werd de zaak in 1975 overgenomen door zijn neef Frans Barroo, die op zijn beurt in 2008 de fakkel doorgaf aan zijn dochter Inne. Maria verblijft nu veel in de assistentiewoning residentie ‘Villa’ in St.-Idesbald, maar ze blijft tot op vandaag graag op de hoogte van alle nieuws uit Vlamertinge, onder andere dankzij onze krant.

De feestelijkheden worden gespreid over meerdere data zodat dit niet te belastend is voor Maria. Op 17 februari werd er al gefeest in St.-Idesbald met een deel van de familie Barroo. Op die dag waren haar zoon Albert Barroo, kleinzoon Björn Barroo en Emmily Talpe, achterkleinzoon Arnaud Barroo, Diethe Lippinois, Stefaan Barroo en Marceline Derdaele, Frans Barroo en Vera Deschildere, Matty Barroo, Guy Louvet en Rosa, Bob Adriaensen en Claire Bollaert present.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier