Maria Tanghe uit Bredene viert haar honderdste verjaardag

Schoondochter Carine, zoon Rik, dochter Greta en Maria. © Foto JRO
Redactie KW

Op vrijdag 31 maart mocht Maria Tanghe maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Dat werd gevierd in Huize Westerhauwe in Bredene waar Maria al negen jaar verblijft. “Het geheim om 100 jaar te worden? Niet drinken, niet roken en veel wandelen”, zegt ze.

Als we de kamer binnenlopen waar Maria al negen jaar verblijft, zien we een kranige dame zitten. Maria kan zelf nog goed uit de voeten, al heeft ze bij momenten wel haar rollator nodig. Maria werd geboren op 31 maart 1917 in Leke. Daarna woonde ze ook nog in Leffinge en Oostende. “Mijn benen kunnen niet blijven mee gaan hé”, lacht Maria. “Ik kan me nog steeds zonder rolwagen verplaatsen en daar ben ik blij om. Op mijn 100 jaar loop ik ze nog allemaal voorbij. Tot mijn 91 jaar woonde ik helemaal alleen thuis. Ik deed de meeste huishoudelijke taken zelf, al kreeg ik ook veel hulp van mijn kinderen en kleinkinderen. Op een gegeven moment lukt niet alles meer en dan moet je keuzes maken, zo kwam ik in Huize Westerhauwe terecht. Het leven is hier goed, iedereen zorgt enorm goed voor mij. Ik woonde al een hele tijd alleen, mijn man kwam immers te sterven aan longkanker op 65-jarige leeftijd. Sindsdien ‘trek ik mijn plan’. Interesse in een andere man was er niet, ik zag mijn man daarvoor te graag.”

“Doen wat je graag doet”

“Ik ben eigenlijk geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog, daar weet ik natuurlijk niets meer van. Ik was amper een jaar toen de oorlog gedaan was”, gaat Maria verder. “Van de Tweede Wereldoorlog weet ik wel nog het een en ander. Ik huwde met mijn man op 21-jarige leeftijd, twee jaar later ontploften de bommen rond onze oren. Eigenlijk hadden we van de oorlog zelf niet zoveel last, we hadden nooit echt iets te kort. We leefden op de buiten en daar werden we met rust gelaten. Soms hoorde je de bommen ontploffen in de verte, dan ben je wel bang. Maar we hebben het overleefd, anderen jammer genoeg niet. En zo zit ik hier nog steeds, op 100-jarige leeftijd. Weet je: ik heb nooit gerookt en nooit alcohol gedronken, daarnaast ging ik enorm veel wandelen. Misschien was dat wel het geheime recept om zo oud te worden. Ik ben eigenlijk altijd huisvrouw geweest, daarnaast hielp ik bij mijn schoonouders in de zaak. Mijn schoonvader verkocht bouwmaterialen. Ik heb altijd goed gezorgd voor mijn man. Hij werkte bij de belastingen, na zijn werk zorgde ik er voor dat hij een lekkere maaltijd voorgeschoteld kreeg. Misschien als ik nog een tip mag geven om ook zo oud te worden: vooral doen wat je graag doet, daarmee kom je het verst.”

Maria heeft vijf kinderen. Luc (76), Rik (overleden op 1-jarige leeftijd aan de gevolgen van kinkhoest), Greta (72), Marijke (68) en Rik (65). Daarnaast heeft ze ook nog acht kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier