Maria Devriendt viert honderdste verjaardag in Heule

100 rode rozen voor Maria Devriendt. © NOM
Redactie KW

Ze kon zich geen mooiere (nazomer)dag indenken. Het was zondag dan ook volop genieten voor Maria Devriendt, die haar 100ste verjaardag mocht vieren. Honderden bewoners van Heule-Watermolen vierden mee.

Maria werd ten huize afgehaald in een Citroën-oldtimer uit 1924, toch nog zeven jaar jonger dan zijzelf. Na een gebedsdienst in een volle Sint-Godelievekerk werd Maria een eerste keer in de bloemen gezet namens de parochie. Er zouden nog vele bloemen volgen. Zoals de ruiker met 100 rode rozen die buurvrouw Georgette haar aanbood. Het feest ging verder in buurthuis Molenheem, dat ook helemaal volliep. Arne Vandendriessche, de jongste Kortrijkse schepen, kwam de honneurs waarnemen vanwege het stadsbestuur. Hij had haar het geheim voor haar hoge leeftijd ontfutseld: ‘U niet te veel zorgen maken en op tijd en stond een portootje drinken’. Dat laatste doet ze dagelijks thuis én tot vandaag wekelijks bij dr. Claude Damman, bij wie ze bijna een halve eeuw in dienst was.

Het is ook een publiek geheim dat Maria altijd graag heeft gezongen en gedanst. En dat deed ze zonder verpinken ook op haar feest. Op de tonen van accordeonist en bekende Heulenaar Willy Deschamps danste ze prompt met haar zoon ‘le plus beau de tous les tangos du monde’… En ook het liedje Tineke van Heule kon niet ontbreken. Voor de gelegenheid werd het ‘Mariaatje van Heule ons maartje’ en Maria zong vrolijk mee.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier