Manager neemt sabbatjaar voor wereldreis met gezin

Patriek Cattrysse, Ruben Cattrysse en Hilde Verschelde nemen een sabbatjaar. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Patriek Cattrysse, chief financial officer (CFO) bij Group Depré, neemt na 25 jaar dienst een sabbatjaar en trekt met zijn echtgenote Hilde Verschelde en hun zoon Ruben op wereldreis.

Patriek Cattrysse (52) is afkomstig uit Roeselare, waar hij aan het Klein Seminarie studeerde. Hij behaalde een bachelor boekhouden en volgde een postgraduaat fiscale wetenschappen aan de Brugge Business School. De liefde dreef hem trouwens naar de Breydelstad, want zijn echtgenote Hilde Verschelde is een Brugse. Zij is onderwijzeres in het Sint-Andreasinstituut.

Anno 2018 zet Patriek Cattrysse, cfo bij de Group Depré, maar ook gewezen voorzitter van de Brugse Hanze en lid van de lokale raad bij Voka, zijn carrière on hold en neemt hij een sabbatjaar om een wereldreis te kunnen maken.

Geen midlifecrisis

Waarom? Patriek Cattrysse: “Ik kamp geenszins met een midlifecrisis! Maar ik ben altijd gepassioneerd geweest door reizen. Vroeger – ik ben lang vrijgezel gebleven – heb ik landen als Equador, Zimbabwe en Senegal doorkruist. Zowat 14 jaar geleden ben ik getrouwd met onderwijzeres Hilde Verschelde, we kregen een zoon Ruben die nu tien jaar oud is. Ook Hilde houdt van reizen, maar we moesten de voorbije jaren onze reisplannen beperken tot klassieke bestemmingen als Zuid-Frankrijk en Turkije. De kriebel bleef jeuken….”

“Tegelijkertijd werd ik de jongste jaren geconfronteerd met vrienden en leeftijdsgenoten die zwaar ziek werden en zelfs stierven. Het zette mij aan het nadenken: wat wil ik nog in dit leven? Doe ik zo voort? Ik wou nog andere landen en continenten ontdekken. Zou ik wachten tot aan mijn pensioen, met het risico dat ik op hogere leeftijd fysiek niet meer in staat ben tot zo’n manier van reizen? Hilde en ik hebben er lang over nagedacht. Het is nu het moment, onze zoon Ruben is oud genoeg: hij zit nu in het vijfde leerjaar. Begin juli vertrekken we voor zes maanden naar drie continenten. Mijn vrouw zal onze zoon ‘thuisonderwijs’ geven gedurende de vier maanden die hij niet naar school kan. Zelf is Ruben ook enthousiast, al zal hij natuurlijk wel zijn vrienden een half jaar moeten missen.”

“Alle vluchten zijn al geboekt, behalve de terugvlucht”

Patrick Cattrysse heeft tot op heden een mooi professioneel parcours afgelegd. Na twee jaar als boekhouder gewerkt te hebben in het Roeselaarse veevoederbedrijf Debaillie ging hij op 15 juli 1992 in dienst bij Veevoeders Depré in Beernem. Hij groeide 25 jaar lang mee met het bedrijf, waar hij tot woensdag zijn laatste werkdag chief financial officer was. “De Group Depré realiseerde vorig jaar een omzet van 450 miljoen euro, telt 400 personeelsleden en heeft acht fabrieken: twee in Frankrijk, twee in de provincie Antwerpen, één in Nederland en drie in West-Vlaanderen”, legt Patriek Cattrysse uit.

Wat onze provincie betreft, gaat het om een veevoederbedrijf in Beernem, Fides Petfood in Oostende en Depre Storage & Handling in de Brugse binnenhaven. “We zijn op die plek nu twee nieuwe loodsen aan het bouwen, zodat onze opslagcapaciteit verdubbelt tot 60.000 ton. We verhandelen er grondstoffen voor dierenvoeding én menselijke voeding, zoals rijst. Die grondstoffen worden uit Azië of Latijns-Amerika geïmporteerd in kleinere hoeveelheden op vrachtwagens geladen wordt voor onze Europese klanten”, zegt de gewezen cfo van de Group Depré.

Ons bedrijf heeft kunnen groeien, doordat het zich gediversifieerd heeft. We zijn nu veel meer dan een veevoederbedrijf. Dat is in stappen gebeurd: eerst namen wij er voeding voor duiven, vogels en knaagdieren bij, nadien voor honden en katten. We hebben onze eigen merken Euro Premium en Arion, maar leveren inzake katten- en hondenvoeding ook de huismerken voor diverse supermarkten. Pas in laatste instantie is voeding voor mensen erbij gekomen, mede door de overname van het Nederlandse bedrijf Lenersan Poortman, dat ooit deel uitmaakte van de Oost-Indische Compagnie.”

Drie continenten

Maar nu is reizen aan de orde. “Het is de bedoeling dat we telkens twee landen in drie continenten met de rugzak verkennen. In elk land verblijven we één maand, we zullen slapen in budgethotels en gebruik maken van het openbaar vervoer. We starten in Azië met Maleisië en Indonesië, vervolgens vliegen we naar Namibië en Zuid-Afrika, waar we wel een camper zullen huren. In Midden-Amerika trekken we van van Mexico naar Panama. Die keuze is in onderling overleg gebeurd, na veel informatie ingewonnen te hebben en erover gepraat te hebben met mensen die al in die landen geweest zijn. Aanvankelijk was India een van de bestemmingen, maar we wilden Ruben niet confronteren met de extreme armoede in dat land.”

Nadenken over leven

“14 maanden geleden heb ik mijn werkgever ingelicht over mijn plannen, zodat die daar tijdig rekening mee kon houden. Ik heb geen enkele garantie gevraagd om mijn job opnieuw te kunnen uitoefenen na mijn terugkomst. Dat zou ik niet fair vinden tegenover Valerie Vanhoutte, die mij sinds Nieuwjaar opgevolgd heeft als cfo bij de Group Depré.”

“Of we komen er sterker uit als gezin, of het komt tot een scheiding”

“De afspraak is dat ik begin 2019 eens bel, met de vraag of de firma nog iemand nodig heeft. Maar misschien wil ik zelf iets totaal anders gaan doen. Precies daarom neem ik een sabbatjaar: om na te denken hoe ik verder wil met mijn leven. Ik ben 52, het is wellicht niet zo gemakkelijk om op die leeftijd nieuw en boeiend werk te vinden, al zie ik om mij heen heel wat actieve 50-plussers.”

Beproeving

“Ook voor ons gezin wordt het een beproeving: met ons drietjes zullen we zes maanden lang continu samenleven. In Brugge heeft elk van ons zijn werk, studies en hobby’s, nu zitten we hele dagen en nachten samen op elkaars lip in dezelfde, kleine ruimte. Ofwel komen we er sterker uit als gezin ofwel komt het tot een echtscheiding”, voegt hij er lachend aan toe.

“Toch ben ik niet bang voor dit avontuur. Alle intercontinentale vluchten zijn al geboekt, behalve de terugvlucht! Er is geen weg terug. Het wordt hoe dan ook een budgetreis, zonder luxehotels. We hebben uiteraard wat kunnen sparen om die reis te bekostigen. Maar aangezien ik zelf mijn ontslag gegeven heb, geniet ik een jaar lang geen inkomen. Hilde heeft verlof zonder wedde genomen. Het enige dat vast staat is dat zij begin 2019 opnieuw aan de slag kan als onderwijzeres”, besluit Patriek Cattrysse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier