Man uit Vleteren verkocht medicatie tegen HIV-besmetting met woekerwinsten tot 530 euro per pakje

Redactie KW

Bart D. (50) uit Vleteren moet zich voor de Ieperse rechter verdedigen in een zaak van inbreuken rond geneesmiddelen voor menselijk en dierlijke geneeskunde door het uitoefenen van een groothandel zonder daarbij te beschikken over de nodige vergunningen.


Volgens het openbaar ministerie, dat een straf met uitstel maar vooral een zeer hoge boete tot 100.000 euro vordert, kocht de beklaagde 10.000 verpakkingen Winstgrol in Spanje met verkoop in India, verkoop van Paracetamol naar Nederland, van Dysport naar Cyprus en van Revolade naar Saoedi-Arabië.

De feiten deden zich voor in de periode 1 augustus 2011 tot 27 januari 2012, waarbij hij onder meer ook 2.000 doosjes medicamenten, die vooral moesten dienen voor patiënten met HIV-besmetting, voorzag van een andere bedrukking en doorverkocht aan 560 euro. Per verpakking genereerde hij daarop een winst van 530 euro. Die laatste goedkope HIV-geneesmiddelen waren eigenlijk bedoeld voor ontwikkelingslanden. Door ze te herverpakken kon hij die kwijt op de Europese markt. De firma Gilead, die op het vlak van HIV-bestrijding een centrale rol speelt, is slachtoffer en vordert een miljoen euro schadevergoeding.

“Hooguit 100 verpakkingen”

De verdediging kon niet anders dan heel wat van de beschuldigingen toegeven, maar betwistte wel dat het om zoveel verpakkingen zou gaan. “We spreken hier over hooguit 100 verpakkingen,” aldus meester Sabine Battheu, die benadrukte dat haar cliënt nu financieel totaal aan de grond zit en zelfs in collectieve schuldbemiddeling zit. Zijn huwelijk is ook slecht afgelopen, de man is intussen ziek geworden en invalide verklaard. Meester Battheu beweerde ook dat het onderzoek onvolledig werd gevoerd.

Vonnis op 12 januari 2015.

(HV)