Man uit Knokke-Heist geeft computerles in Suriname

Redactie KW

De Surinaamse stichting Degi Hati krijgt tot half januari assistentie van vrijwilliger Rudy Van Halewyn uit Knokke-Heist bij het geven van computerlessen aan de gemeenschap in het dorp Kajana in het Gran Riogebied.


Rudy trok niet met lege handen naar Suriname. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, waar Rudy de jongste 25 jaar heeft gewerkt, schonk drie laptops. “Sinds 8 jaar heeft Kajana een mast voor mobiele telefonie en data en sinds één maand is die dataverbinding uitgebreid tot 4G. Dat opent het venster op de wereld”, weet Rudy. “Tot nu toe zijn 22 cursisten van alle leeftijden ingeschreven in vier groepen. De computers worden elke avond opgeladen tijdens de vier uren dat het lichtnet beschikbaar is. Dat is genoeg voor zo’n 2 tot 3 uur intensief computergebruik overdag. Een tijdelijke bijkomende oplossing is een kleine aparte lichtmotor, maar die maakt lawaai, geeft benzinedampen af, is ongezond en kost natuurlijk ook weer geld.”

Een systeem met zonnepanelen voor het overdag bijladen van de laptops dringt zich daarom op, alsook het aanleggen van een aparte lijn van de elektriciteitscentrale van het dorp naar de computerklas om ‘s avonds de beamer te voeden. Rudy is daarom op zoek naar noodzakelijke sponsoring. Voor info kan men terecht op pbxes.com/rvhalewyn en zijn blog http://rudy-in-suriname.waarbenjij.nu.

(DM)