Man uit Heuvelland riskeert minstens drie jaar cel voor terroriseren van zijn gezin

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een man (35) uit Heuvelland riskeert minstens drie jaar cel voor het verbrijzelen van de voorruit van de gezinswagen, herhaaldelijke verkrachting van zijn vrouw en moorddreigingen, belaging en opzettelijke slagen en verwondingen aan zijn vrouw en vijf kinderen.

De emoties liepen donderdag hoog op in de Ieperse rechtbank, onder meer door de aanwezigheid van verschillende familieleden in de zaal en vooral door de vordering van de procureur: een effectieve celstraf van minstens drie jaar. “De man is de laatste jaren al twee keer veroordeeld voor intrafamiliaal geweld“, aldus de procureur. “De rechtbank legde hem begeleiding op. Toen hij een half jaar geleden thuiskwam van agressietherapie, kookte hij weer over. Zijn vrouw wou met haar kinderen naar de politie rijden, maar de man sprong nog in de wagen. Hij sloeg de voorruit aan diggelen en trok meermaals aan de handrem. Zijn gezin stond doodsangsten uit. De vrouw (33) is al 19 jaar slachtoffer van verschillende verkrachtingen en slagen. Ze moest zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij dreigde meermaals met moord en zelfmoord. Een psycholoog trok aan de alarmbel, omdat hij een gezinsdrama vreesde. Ik ben gedegouteerd. Deze man vertoont psychopathische trekken en laat heel wat littekens achter bij zijn gezin. Dit keer mag hij er niet vanaf komen met probatie en hulpverlening.”

15 Red Bulls per dag

“Minstens drie jaar cel? Dat zou een precedent zijn in deze regio. Ik vind het ook frappant dat hij een half jaar in voorlopige hechtenis werd gehouden. Dit is de kasteelmoord niet, he”, aldus de advocaat van de man. “Hij ziet zijn gezin heel graag. Er is geen sprake van verkrachting, want er was wederzijdse toestemming. Hij was in die periode zichzelf niet en dronk 15 Red Bulls per dag, precies een bom die op scherp stond. Ik pleit voor professionele begeleiding en betwist de agressie tegenover de kinderen. Sinds zijn laatste veroordeling heeft hij maar één pedagogische klets gegeven tegen de poep. De man is trouwens nog geen dag in zijn leven werkloos geweest. Zolang hij in de cel zit, kan hij zijn gezin niet onderhouden. Door het schamel inkomen van de vrouw lopen de schulden op. Met de zes maanden voorlopige hechtenis is hij meer dan genoeg gestraft.”

Schuldgevoel

Opvallend: de vrouw wil zelf niet dat hij naar de gevangenis gaat. “Maar ze wil wel een contactverbod en vroeg de echtscheiding aan”, zegt haar advocaat. “Mijn cliënte wachtte zo lang met haar volledig verhaal door een schuldgevoel, aangewakkerd door de man en zijn familie. Wij vragen schadevergoedingen voor de vrouw en de kinderen van 7, 9, 11 en 17.”

De rechter vroeg de man of hij zichzelf in staat achtte tot een contactverbod. “Ja, ik wil nooit meer naar de cel en zal met pijn in het hart van mijn vrouw scheiden. Ik wil me verontschuldigen en me laten begeleiden.” Vonnis op 11 januari.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier