Man per vergissing dood verklaard door de gemeente

Redactie KW

Weduwnaar Daniël Tanghe (70) kwam de blunder op het spoor toen hij al twee maanden geen pensioen meer kreeg.

Daniël Tanghe, duidelijk levend en wel (Foto MVN)

“De problemen begonnen toen ik plots mijn bankkaart niet meer kon gebruiken”, vertelt de meubelmaker op rust. “In het tankstation of aan de betaalautomaat verscheen voortdurend de melding dat ik mijn kaart moest activeren. Ik kreeg ook plotseling geen pensioen meer uitbetaald. Toen ik voor de tweede maand op rij geen geld zag gestort worden nam ik contact op met de pensioendienst in Brussel. Daar vertelden ze tot mijn verbazing dat ik in augustus uit het bevolkingsregister geschrapt was. Ik was zogezegd overleden. Ik kon mijn oren niet geloven en ben naar de dienst burgerzaken van de gemeente getrokken. Daar bevestigden ze mij dat ik inderdaad als overleden geregistreerd stond. Ze zaten er duidelijk mee verveeld en excuseerden zich honderduit.”

“Ik snap echt niet dat ze zonder boe of ba besloten dat ik dood was”

Daniël begrijpt niet hoe dit kon gebeuren. “Ik ben geboren in Ruddervoorde en zal hier ook sterven”, vertelt hij. “Iedereen kent mij hier. Ik woon al acht jaar in mijn appartement. Blijkbaar is de vergissing ontstaan toe er hier in het appartementsgebouw een jong koppel kwam wonen. Ze kregen net als ik het huisnummer 1 en bij de dienst burgerzaken leidden ze daar blijkbaar uit af dat ik daar niet meer woonde en dus overleden moest zijn. Zelfs de wijkagent heeft bij zijn bezoek niets gemerkt. Ik snap echt niet dat ze zonder boe of ba besloten dat ik dood was. Een simpel telefoontje had mij veel miserie kunnen besparen. Ik heb geld van mijn spaarrekening naar mijn zichtrekening moeten overschrijven om mijn vaste betalingen te kunnen uitvoeren. Het geld voor een nieuwe identiteitskaart heb ik ook moeten ophoesten.”

“Niet het enige geval”

Gemeenteraadslid Patrick De Groote (N-VA) kaartte de vergissing aan op de gemeenteraad. “Ik twijfel niet aan de kwaliteit of inzet van het personeel”, stelde hij. “Maar een dergelijke vergissing kan echt niet door de beugel. Het is trouwens niet het enige geval. Recent werd ook nog een dame ten onrechte uit het register geschrapt. Dit heeft alles te maken met de toenemende werkdruk op het personeel. Voor het uitschrijven van personen moet een dubbele controle worden ingevoerd. Voorkomen is beter dan genezen.”

Volgens burgemeester Luc Vanparys (CD&V) berust alles op toeval. “Deze twee vergissingen hebben zich inderaad voorgedaan, maar met een te hoge werkdruk heeft dit niets te maken. Onze dienst burgerzaken heeft meer dan voldoende personeel. Het is louter toeval dat er zich op korte tijd twee vergissingen hebben voorgedaan. Missen is menselijk.”

(AF – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier