Man die levensgevaarlijk gewond raakte bij ontploffing in caravan is terug thuis

20/04/17 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Op 18 maart raakte Nico Vandekerckhove levensgevaarlijk gewond toen zijn caravan op camping 't Klein Strand in Jabbeke ontplofte. Nu is hij terug thuis. "Het gaat relatief goed met mij", zegt Nico Vandekerckhove (46). "Ik moet het dag per dag bekijken, maar alle brandwonden zouden moeten genezen."

Man die levensgevaarlijk gewond raakte bij ontploffing in caravan is terug thuis

Nico Vandekerckhove mag nog niet te lang in de zon voor de brandwonden. © TLG

Nico Vandekerckhove is terug thuis bij zijn ouders in de Aartrijksesteenweg in Jabbeke. Hij komt buiten met een kap over zijn hoofd. "Ik mag niet te lang in de zon voor de brandwonden", zegt hij. "Ik moet zo'n beetje de enige mens zijn die het lastig vindt dat de zomer in aantocht is." De veertiger raakte op 18 maart levensgevaarlijk verbrand op camping 't Klein Strand. Een gasophoping onderaan zijn caravan zorgde toen plots voor een enorme ontploffing. Alles vloog onmiddellijk in brand. Nico kon zelf nog uit zijn caravan lopen, maar wilde nog terug naar binnen. "Om materiaal te halen, heb ik me laten vertellen", zegt hij. "Maar ze hebben me tegengehouden. En dat is mijn grote geluk geweest, want anders had ik dat nooit overleefd. Ik ben die mensen dan ook echt wel zeer dankbaar."

Stap in goede richting

Van de ontploffing zelf herinnert Nico zich absoluut niets meer. "Dat stuk is weg en zal ook altijd weg blijven", zegt hij. "Maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg. Ik ben net blij dat ik het me niet meer herinner. Dan moet ik er ook niet de hele tijd over nadenken. Ik weet enkel nog dat ik na het werk iets ging drinken en daarna werd ik dagen later in het ziekenhuis wakker. Ik wist helemaal niet wat er precies gebeurd was." Nico liep zware brandwonden op en moest een tijdje in het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek verblijven. Sinds vorige week dinsdag is hij opnieuw thuis. "En dat is al een stap in de goeie richting", zegt hij. "Ik word natuurlijk wel nog van nabij opgevolgd en moet nog verder verzorgd worden. Maar het doet deugd om terug thuis te zijn."

Het zal nog maanden duren vooraleer ik weer zal kunnen werken

De wonden in zijn gezicht en in zijn nek verraden wat er is gebeurd. Zijn handen zijn ingepakt in speciale handschoenen. Volgens de dokters zal alles mooi genezen, maar moet Nico wel geduld hebben. Zijn handen jeuken nochtans als hij naar de wegenwerken voor de deur kijkt. "Ik doe ook zo'n werk. Maar het zal nog maanden duren vooraleer ik weer zal kunnen werken. Eerst moet alles goed genezen zijn. Het is frustrerend, maar ik besef wel dat ik ook wel geluk gehad heb. Dit had veel slechter kunnen aflopen. Nu weet ik dat alles uiteindelijk zal genezen en dat er niet veel meer van te zien zal zijn." Nico gebruikte de caravan op de camping als toevluchtsoord in het weekend. Maar dat zal in de toekomst moeilijk worden, want van zijn caravan schiet maar weinig over. Zelf ging hij nog niet kijken. "Dat valt me nog wat zwaar. Maar ik heb foto's gezien. En daarop is al duidelijk dat er niet veel meer zal van over blijven."

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!