Mail center bpost Oostende verhuist naar Plassendale III

30/11/16 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:00

Bpost krijgt een nieuw mail center aan de John Cordierlaan op het industrieterrein Plassendale III in Zandvoorde. Dat moet ten laatste eind april 2018 in gebruik worden genomen.

Mail center bpost Oostende verhuist naar Plassendale III

Voor het terrein waar het nieuwe mail center van bpost komt, zien we v.l.n.r. Patrick Zutterman en Geert Sanders van de WVI, mail center-manager van Oostende Martin Casier en Walter Van Wolputte van bpost, voorzitter van het Economisch Huis Sabine Friederichs en burgemeester Johan Vande Lanotte. © HH

Het mail centrum van bpost bevindt zich nu vlakbij het station van Oostende, op de hoek Lijndraaiersstraat-Slachthuiskaai. Daar wordt echter vanaf september 2018 de bouwopleiding van de hogeschool Vives gehuisvest. Er komt ook een nieuwbouw van Vives met 55 studentenkamers. Er was al eerder beslist dat bpost daar niet zou blijven, maar de beslissing in juli om er de hogeschool onderdak te bieden, bracht ook de zoektocht naar een nieuwe locatie voor bpost in een stroomversnelling.

Het nieuwe mail centrum van bpost komt op een terrein van 1,5 ha, dat de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) voor 99 jaar in erfpacht zal geven. Het gebouw zelf zal 3.500 m² groot zijn en een sorteerhal en een kantoor van 500 m² bevatten. Zodra de erfpachtovereenkomst getekend is, wordt ook de bouwaanvraag ingediend. De start van de bouw is voorzien voor de eerste helft van 2017. Ten laatste eind april 2018 moet de verhuizing van bpost een feit zijn.

In het mail center zal het sorteren en de distributie van brieven, kranten, tijdschriften en pakjes voor Oostende gebeuren. Daarnaast worden van daaruit ook de brieven uit alle rode bussen in Oostende en omstreken en bij de omliggende bedrijven opgehaald en daarna verzonden naar het sorteercentrum in Gent. In totaal werken in het huidige mail center in de Lijdraaiersstraat 220 mensen, postbodes inbegrepen. Zij verhuizen binnenkort allemaal naar Plassendale III. Alle postbodes voor Oostende zullen dus daar hun uitvalsbasis hebben. Dat zijn er een 175-tal.

Regionale draaischijf

"Op termijn wordt het mail center van Oostende ook een regionale draaischijf, waar alle post uit de huidige kantoren Zedelgem, Torhout, Ichtegem en De Haan gesorteerd zal worden", vertelt Walter Van Wolputte, manager public affairs bij bpost. "Ons streefdoel is om dat tegen 2020 te realiseren. Op dat moment zal het aantal mensen dat hier werkt, stijgen van 220 naar 350. De postbodes uit de randgemeentes zulen echter niet van hier vertrekken, er komen lokale antennes waar hun post naartoe zal worden gebracht."

. "De John Cordierlaan op Plassendale III is vlot bereikbaar, nabij de hoofdontsluitingsweg en de op- en afrit van de autosnelweg. Ook de stadskern ligt vlakbij", zegt een opgetogen burgemeester Johan Vande Lanotte. Voor bpost is het een troef dat er ook nog ruimte is om uit te breiden. Bij de bouw van het nieuwe mail center zal aandacht zijn voor ecologie. Mogelijk komen er zonnepanelen op het dak, wordt het hemelwater gerecupereerd en sluit het gebouw aan bij het warmtenet van Oostende van zodra dat beschikbaar is. Er worden ook elektrische voertuigen en e-bikes gebruikt.

(HH)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!