Magistraat Jan Nolf bekroond met Burgerschapsprijs

Redactie KW

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen en organisaties in binnen- en buitenland die zich op ‘een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving’.

De magistraten Jan Nolf en Michel Claise zijn de laureaten van de 12e Burgerschapsprijs van de Stichting P&V. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

Thema van deze 12e editie van de Burgerschapsprijs was justitie, ‘omdat zij één van de hoekstenen vormt van een democratische staat, en omdat zij vandaag onder druk staat’, klinkt het bij P&V.

De organisatie roemt beide magistraten om hun ‘bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet’ en hun ‘verdediging van de rechten en plichten van elk individu’. “Via hun beroep als magistraat én stem als columnist in het publieke debat, verdedigen ze de onafhankelijkheid van het gerecht tegenover de macht van het geld en ijveren ze voor de bescherming van de democratische rechtstaat“, aldus P&V.

Jan Nolf was 24 jaar vrederechter in het kanton Roeselare, tot hij in 2011 vervroegd met pensioen ging uit onvrede met de schaalvergroting binnen justitie. Sindsdien ontpopte hij zich tot kritisch justitiewatcher en auteur van verschillende boeken over ons rechtssysteem.

Vorige bekende laureaten van de prijs zijn onder andere actrice Reinhilde Decleir en de broers Dardenne. Claise en Nolf ontvangen hun prijs woensdag in de KVS in Brussel, en krijgen een beeldhouwwerk van Johan Tahon mee naar huis.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier