Luxe overschaduwt al snel geruchten aanslag tijdens Nacht van het Zoute

07/08/16 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:52

Terreurdreiging of niet: de Nacht van het Zoute in Knokke-Heist lokte opnieuw duizenden bezoekers. Van terreur was uiteindelijk geen sprake.

Luxe overschaduwt al snel geruchten aanslag tijdens Nacht van het Zoute

De politiediensten waren wel in grote getale aanwezig. © MM

"Een grondig onderzoek toont aan dat er GEEN elementen zijn die wijzen op een aanslag. Het dreigingsniveau 3 is nog steeds van kracht in het ganse land, dus ook voor een evenement als de Nacht van het Zoute. Zo zal er voldoende politiepersoneel aanwezig zijn om de avond vlot en veilig te laten verlopen. De geruchten op sociale media en WhatsApp kloppen dus niet." Met deze oproep probeerde de lokale politie van Damme/Knokke-Heist de laatste geruchten uit de wereld te helpen omtrent een mogelijke aanslag tijdens de luxebraderie langs de Kustlaan en de Zeedijk Zoute.

Al dagenlang circuleerde via verschillende kanalen het bericht dat er granaten en wapens zouden gevonden zijn in strandcabines en vrachtwagens in Knokke-Heist. Het doelwit: de Nacht van het Zoute. Toch was de sfeer onder de bezoekers opperbest. Het gespreksonderwerp van de mogelijke aanslagen was dan wel nooit veraf, angst was er niet te bespeuren.

Luxe overschaduwt al snel geruchten aanslag tijdens Nacht van het Zoute

© MM

Sfeer niet verpesten

De politie was in grote getalen aanwezig in het straatbeeld en controleerde hierbij ook nauwgezet alle verdachte handelingen en voertuigen. Zo werd een stilstaand voertuig vlak bij het Albertplein, het kloppend hart van de Nacht, met verschillende manschappen onderzocht. Verder werden langs de verschillende toegangswegen en op de Zeedijk blokkades opgezet om gemotoriseerd verkeer uit de menigte te houden. Gevaar was er echter nooit. "Ach, als er echt een concrete dreiging zou geweest zijn hadden ze het evenement wel afgelast", is Frederik Torresan overtuigd. Samen met enkele vrienden vormt de uitbater van strandbar Pura Vida de muzikale groep King Jazz. Tijdens de Nacht gaven de drie het beste van zichzelf aan het Terrasse Le Zoute.

"We laten de sfeer door de aanhoudende geruchten zeker en vast niet verpesten", zegt Frederik. "Ik veronderstel dat de verschillende instanties alles goed hebben onderzocht en er van concrete dreiging dus geen sprake is. Als je ziet vanwaar de geruchten komen (hij doelt op een WhatsApp-gesprek tussen hockeymeisjes, red.) stel ik mij de vraag hoe geloofwaardig het was. Schrik om op te treden heb ik dus helemaal niet", glimlacht Frederik. In de loop van de avond bleek dat de talrijk opgekomen bezoekers zich weinig aantrokken van de geruchten. Champagne en luxe waren dan ook al snel weer hét gespreksonderwerp onder de aanwezigen.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!