Luminus plant twee windmolens in Handzamevallei

06/04/17 om 07:29 - Bijgewerkt om 08:10

EDF Luminus lichtte op woensdag 5 april de plannen toe voor de bouw van twee windturbines in Kortemark. Daar kwam heel wat volk op af en de meningen waren quasi onverdeeld: niet op dié plaats in onze gemeente.

Luminus plant twee windmolens in Handzamevallei

Volgens heel wat aanwezigen zullen de molens veel te dicht bij de huizen komen. © JDK

In de weilanden tussen de N35 en Handzamestraat en Krekebekestraat, zouden, als het van Luminus afhangt, twee windturbines van maar liefst 180 meter gebouwd worden, goed om ongeveer 4.400 gezinnen van stroom te voorzien. Problemen met geluidsoverlast of slagschaduw zouden te verwaarlozen zijn en een financiële participatie met een opbrengst van 4,4 procent per jaar zou één van de voordelen zijn. Volgens heel wat aanwezigen zullen de molens echter veel te dicht bij de huizen komen in een gebied dat de gemeente eigenlijk bouwvrij wil houden. De enige die er goed bij zal varen is de eigenaar van de gronden, omdat hij er de komende twintig jaar maar liefst 600.000 euro aan verdient, terwijl hij zelf niet meer in Kortemark woont.

Geanimeerde avond

Tegenstanders wierpen ook op dat de waarde van de huizen in de omgeving van de turbines aanzienlijk zou zakken en dat de slagschaduw door Luminus eerder geminimaliseerd wordt. "Kortemark is een dorp vol mooie molens", sprak Martin Roelens. "Laat ons dat zo houden en massaal bezwaar indienen." Het werd een geanimeerde avond met pleidooien van zowel voor- als tegenstanders, die allen op applaus onthaald werden. Burgemeester Vancoillie gaf op het einde van de infoavond nog mee dat het openbaar onderzoek voor de milieuvergunning loopt tot eind april, terwijl er voor de bouwvergunning tot 24 mei bezwaar kan ingediend worden bij de gemeente.

(JDK)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!