Lucien Taelman over Waregemse Start to Run: “Zelfs als het regent, maken we plezier”

"Lopen is mijn lang leven", zegt Lucien Taelman, klaar om zijn dagelijkse looptochtje te starten. (Foto VFB)
Redactie KW

Marathon- en ultraloopspecialist Lucien Taelman pakt vanaf dinsdag 27 maart voor de zevende keer uit met zijn Waregemse versie van Start to Run. “Ik ben als 18-jarige beginnen lopen omdat ik last had van rugpijn. Dat zou helpen, zei mijn huisarts. En ik heb het me geen moment beklaagd. Lopen is nog altijd mijn lang leven.”

Vraagt u zich af of Lucien Taelman (60) uit Waregem wel de nodige referenties kan voorleggen om een ‘Start to run’-pakket aan te bieden? Niet twijfelen, zijn sportprestaties spreken boekdelen. Hij won ongeveer 50 ultralopen (wedstrijden met een langere afstand dan een marathon) en twaalf marathons. Bovendien schreef hij de Europese titel Ultraloop in Rijsel op zijn naam in 1998 toen hij liefst 267 km liep.

Waarom zou iemand er voor kiezen om te leren lopen met jouw programma als er ook de veel geprezen Start to Run-app is van Evy Gruyaert?

“Blij dat je mij die vraag stelt. Velen die met de app van Evy Gruyaert starten, geven het snel op omdat ze alleen moeten lopen. Dat verveelt snel. Wij lopen in groep. Zelfs als het regent maken we plezier. Bovendien is er bij die app van Evy Gruyaert ook niemand die de fouten corrigeert. Heeft iemand een slechte houding, loopt hij te traag of te rap, de jogger zal het niet te horen krijgen.”

Wat houdt Start to Run bij jou in?

“Ik bied drie programma’s aan. Er is ‘recreatief lopen voor kinderen’ van 4 tot 12, waarvoor nu al een twintigtal inschrijvingen zijn. Verder is er de klassieke Start to Run voor beginnelingen en dan is er ook een mogelijkheid om in te stappen in een sessie ‘Op naar het uur’. Dat is voor wie Start to Run heeft gevolgd, maar nog niet echt tot de gevorderden te rekenen is.”

Je leidt ook zo’n club voor gevorderden. Is daar wat interesse voor?

“Er zijn toch elk jaar tussen de 40 en 60 inschrijvingen. Naar de loopsessies komen er wel iets minder: gemiddeld 15 tot 20 sportievelingen. De laatste tijd viel dat aantal zelfs terug tot 7, maar de koude van de voorbije weken schrok dan ook af.”

Zelf loop jij al meer dan 40 jaar. Is dat nog altijd met evenveel goesting?

“Zeker, want lopen is mijn lang leven. Dat was ook al zo tijdens mijn beroepscarrière. Toen kreeg ik op zeker ogenblik een Bloso-statuut dat me toeliet 60 dagen per jaar afwezig te blijven van mijn werk om te trainen en deel te nemen aan wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen. Als gevolg daarvan was ik wel minder mee met de nieuwste technieken die gebruikt werden bij mijn werkgever. Daardoor ben ik een paar jaar geleden in een brugpensioenregeling gestapt.”

“Ik loop al meer dan 40 jaar. Lopen is mijn lang leven”

Leuke verhalen overgehouden aan de wedstrijden waar je aan de start kwam?

“Ja, zo herinner ik me een editie van ‘De Nacht van Vlaanderen’ in Torhout. Mijn toenmalige vrouw wou mee fietsen toen ik de 100 km liep. Ze was wel een ervaren fietser, maar in elk geval niet gewend om zo’n afstand te rijden. Bovendien verliep de wedstrijd grotendeels ‘s nachts en het was het toch wel koud. Dat had ze wat onderschat. Het gevolg was dat ik haar onderweg nog wat heb moeten masseren omdat ze stramme spieren had.” (lacht)

Klopt het dat je indertijd bent beginnen lopen om rugproblemen te bestrijden?

“Ja, dat gebeurde op aanraden van mijn dokter. Ik heb al van jongs af een enigszins bolle rug die me pijn bezorgt. Sinds ik loop, is dat dus veel verbeterd. Als ik ‘s morgens opsta, heb ik een half uurtje last van mijn rug. Daarna verdwijnt die pijn geleidelijk en voel ik er de rest van de dag amper nog iets van. Zonder sport zou ik er veel meer last van hebben. Ik kreeg de smaak te pakken, ben ook met marathons begonnen en later ook ultralopen van vaak 100 km of meer. Dat ik me nu prima voel, heeft daar volgens mij veel mee te maken.”

Wat doe je als je niet sport?

“Ik ben een fervent kaarter. Verder maak ik ook tijd vrij om mijn kinderen en straks twee kleinkinderen te helpen. Ik steek ook regelmatig een handje toe bij mijn moeder.” (Freddy Vermoere)

Wie info wil over Start to Run kan mailen naar l.taelman@skynet.be.