Luc Martens (VVSG) reageert verbaasd op inhoud en timing brief Staatsveiligheid

27/09/16 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:21

Luc Martens, de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), reageert verbaasd over bepaalde aspecten van de brief van de Staatsveiligheid. "Ik sta erg wantrouwig tegenover de inhoud en de timing van deze brief", aldus Martens.

Luc Martens (VVSG) reageert verbaasd op inhoud en timing brief Staatsveiligheid

© BELGA

De Veiligheid van de Staat bevestigde dinsdag dat het de bron is van de nota over de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis. In de brief, die gericht was aan verschillende regeringsleden, wordt gepleit voor "grote terughoudendheid" in de deal tussen Eandis en State Grid.

Delen

"De Staatsveiligheid moet in principe een gevoel van veiligheid geven. Wel, ik voel me niet veilig nu"

Martens neemt nota van de brief en voegt eraan toe dat er geen globaal bestuur van de VVSG gepland is waarop de brief kan besproken worden. "Ik verbaas me wel over een aantal aspecten van de brief", zegt de voorzitter van de VVSG. "De brief is gericht aan een select clubje. Waarom niet aan de Vlaamse minister-president of de minister van Binnenlandse Zaken", vraagt Martens zich af.

'Terughoudend zijn'

Ook de timing stelt Martens in vraag. "Het is toch eigenaardig dat de brief nu naar buiten komt terwijl men weet dat de gesprekken met de Chinezen al weken zoniet maanden lopen. Ik vind dat een vreemde timing."

De VVSG-voorzitter toont zich ook verbaasd dat deze brief uitgerekend in dit dossier opduikt. "Er is toch niet gereageerd toen de Chinezen interesse toonden in de Antwerpse haven en in Volvo in Gent", benadrukt Martens. Hij staat erg wantrouwig tegenover de brief van de Staatsveiligheid. "Die brief voegt inhoudelijk niets toe. Er staat in dat 'we terughoudend moeten zijn'. Dat zijn we ook geweest. De Chinezen willen immers een minderheidsparticipatie van 14 procent."

Martens voegt er nog aan toe dat hij vindt dat de lokale besturen nu in de kou gezet worden. "De Staatsveiligheid moet in principe een gevoel van veiligheid geven. Wel, ik voel me niet veilig nu", besluit Martens.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!