Luc Heugebaert fietst door Oeganda voor Broederlijk Delen

Luc Heugebaert vertrekt volgende week voor een tiendaagse mountainbiketocht door Oeganda ten voordele van Broederlijk Delen. © KVCL
Redactie KW

Luc Heugebaert (58) uit Reninge trekt van 17 tot 28 februari met de mountainbike door Oeganda ten voordele van Broederlijk Delen.

Luc Heugebaert baat samen met zijn vrouw Roos Masson een bedrijf in kleinfruit uit in Reninge. Daarnaast is Luc ook een fervente mountainbiker. “Het sportieve gekoppeld aan een goed doel sprak me wel aan”, legt Luc uit waarom hij zich heeft ingeschreven. “Broederlijk Delen organiseert ook een Dwars door België, maar dat vind ik als geoefende fietser geen uitdaging”, gaat hij verder.

Dwars door Burkina Faso

Normaal zou Luc Heugebaert vorig jaar van 30 oktober tot en met 10 november samen met nog een tiental mountainbikers deelnemen aan Dwars door Burkina Faso. Maar die tocht werd afgelast door de politiek ongunstige situatie in dat land als gevolg van een staatsgreep. De deelnemers die zich hadden ingeschreven voor Dwars door Burkina Faso kregen nu de kans om deel te nemen aan een gelijkaardige tocht door Oeganda. “Voor mij kwam het eigenlijk goed uit. Door het vele werk had ik niet voldoende kunnen trainen”, zegt Luc. “Nu had ik enkele maanden extra om mij voor te bereiden. De tocht in Oeganda zal naar verluidt ook iets minder lastig zijn aangezien de temperaturen daar slechts rond de dertig graden schommelen. In Burkina Faso kunnen die oplopen tot boven de 40 graden”, vertelt hij.

Geschiedenis van burgeroorlogen

Oeganda is een Afrikaans land dat omringd wordt door Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo. Het land heeft prachtige nationale parken met een adembenemende fauna en flora. Meer dan 20 jaar woedden er regelmatig burgeroorlogen tussen het regeringsleger en rebellen. In 2006 trok het rebellenleger zich terug en nam de bevolking de draad terug op met de heropstart van de landbouwactiviteiten. “Als gevolg van die vele oorlogen is er weinig kennis of ervaring op het vlak van landbouw”, zegt Luc Heugebaert. “Opleidingen in basistechnieken is een must en dat is waar Broederlijk Delen op inzet. Aangezien ik ook landbouwer ben, ligt me dat wel nauw aan het hart.”

Lat hoger gelegd

Broederlijk Delen vraagt aan alle deelnemers om een sponsorbedrag in te zamelen van minstens 1.000 euro. “Ik had de lat voor mezelf hoger gelegd”, zegt Luc. “Het bedrag van 1.000 euro is ondertussen al ruim overschreden. De teller staat momenteel op 4.392 euro. Aan die som te zien staan de mensen blijkbaar heel positief tegenover het initiatief. Dat doet deugd en ik ben iedereen daar heel dankbaar om. Het geld gaat integraal naar lde andbouwprojecten in Oeganda. De reis- en verblijfskosten neem ik uiteraard voor mijn rekening”, vertelt hij.

Wie Luc nog wil steunen, kan dat door online een gift te doen via www.dwarsdooroeganda.be of via overschrijving op het rekeningnummer BE13000011711839. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info: www.dwarsdooroeganda.be. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier