Louis wil over muur van 2,15 meter met Gladstone

Johan Devriendt, Anthony Devriendt, ruiter Louis Deforche , Gregory Christaens, Guilliaume Delfortrie en de elfjarige ruin Gladstone. © ZB
Redactie KW

Tijdens het paasweekend vindt in het Zilveren Spoor in Moorsele de eerste Flanders Horse Cup plaats. Een van de opmerkelijkste disciplines is de wereldrecordpoging van de Passendaalse ruiter Louis Deforche: een sprong met zijn paard over 2,15 meter… zonder zadel.

Louis Deforche (22) woont in de Zuidstraat in Passendale. Zijn passie is paardrijden. “Bij ons huis staan er enkele stallen”, vertelt Louis. “Als ruiter spring ik wedstrijden op een hoogte van ruim een meter. Ik ben vooral gespecialiseerd in de krachtproef. Dat is de puissance of hoogtesprong, waarin men in verschillende ronden om ter hoogst moeten springen. Daar heb ik op internationale wedstrijden al enkele successen behaald.”

“Afgelopen winter kaapte ik een eerste en een tweede plaats weg in de puissance op de internationale tweesterrenwedstrijd van Duinkerke. Dankzij de uitstekende prestaties kreeg ik de kans om te starten in de puissance van de wereldbekerwedstrijd in Londen. Daar kon ik tevreden terugblikken op een mooie zesde plaats tussen de wereldtoppers.”

Ik heb momenteel drie paarden tot mijn beschikking om krachtproeven mee te rijden. Twee eigen paarden Gladstone en Fluo van de Helftdreve en een paard Olympichorses Oliander van een andere eigenaar. Meestal start ik met Gladstone. Mijn paarden en ik vertrouwen elkaar blindelings en we zouden voor elkaar door het vuur gaan. Ik krijg een kick als ik erin slaag om over een hoge muur te springen, maar evengoed geniet ik van een rustige wandeling in de natuur.”

Zotte stunt

“Via een filmpje op Facebook van het huidig wereldrecord hadden verschillende mensen mij aangesproken waarom ik niet eens een poging zou ondernemen om het wereldrecord muurspringen zonder zadel aan te vallen. Na mijn interesse op Facebook, polste Johan, de papa van Anthony Devriendt, of ik dit niet zou doen tijdens de Woodyfence Flanders Horse Cup.”

Zaterdag staan de schijnwerpers op Louis gericht. “Eerst neem ik deel aan de krachtproefwedstrijd. Nadeze wedstrijd staat er een speciale proef op het programma, een wereldrecordpoging met mijn Gladstone om zonder zadel over een muur op hoogte van 2,15 meter te springen. Deze hoogte heb ik al gesprongen, met zadel, op de internationale krachtproef in Duinkerke. Ik ben niet verlegen voor een zotte stunt, zo sprong ik enkele maanden geleden nog omgekeerd op mijn paard Fluo over een hindernis van 1.60 meter.”

Andere disciplines

De organisatie is in handen van Anthony en Johan Devriendt, Gregory Christiaens en Guillaume Delfortrie. “Het huidige record bedraagt 2,12 meter“, vertelt Anthony(22), zaakvoerder van Woodyfence. “Dat staat echter niet in het Guiness Book of World Records. Wij willen dit wel laten noteren en drie centimeter beter doen. Er zal een deurwaarder aanwezig zijn en een officieel jurylid van het FEI: Fédération Equestre Internationale, de internationale paardensportorganisatie.”

Naast het record zijn er nog andere disciplines. “De driedaagse staat verder in het teken van horseball, krachtproeven, ponykoers, extreme cowboy- en menwedstrijden. Het is voor ons de eerste editie en bij ons is iedereen welkom. We staan open voor een tweede editie, maar wachten eerst deze editie af.”

(Anton Peene)

Meer info: www.woodycup.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier