Loslopende pitbulls bijten kleine Jack Russel half dood

Redactie KW

De eigenaars hebben een klacht ingediend bij de politie.

Woensdagochtend omstreeks vijf uur werden Francesca Degraeve en haar man uit de Gruuthuselaan in Oostkamp brutaal gewekt door het gehuil van hun drie jaar oude hondje Marie. De Jack Russel was via een opening in de afsluiting weggelopen en werd in de dreef tussen de Gruuthuselaan en de bibliotheek aangevallen door twee loslopende pitbulls.

Mijn man slaagde erin om Marie vast te pakken maar die pitbulls lieten hun prooi niet zomaar los

Francesca’s man haastte zich naar buiten en zag hoe de pitbulls hun tanden zetten in het kleine hondje. Met gevaar voor eigen leven stapte hij vervolgens op de dieren af. “Mijn man slaagde erin om Marie vast te pakken maar die pitbulls lieten hun prooi niet zomaar los”, vertelt Francesca Degraeve. “Hij werd door die beesten twee keer in de hand gebeten en aan de rug gekrabbeld. Maar uiteindelijk lukte het hem om Marie los te trekken en terug mee te nemen naar ons huis.”

Het hondje leefde nog, maar bleek bijzonder zwaar toegetakeld. “Haar buik en borstkas waren helemaal opengereten waardoor de ingewanden eruit lagen“, vervolgt Francesca. “Het hart en de longen waren zichtbaar. Ze werd met spoed overgebracht naar de Dierenkliniek Causus in Oudenburg waar ze meteen werd geopereerd. De dierenarts slaagde er als bij wonder in om Marie terug dicht te naaien maar het is totaal nog niet zeker of ze het zal halen.”

Op het moment van de feiten passeerde toevallig een politieagent voor de woning van Francesca. “Die man heeft ons meteen geholpen en we zijn hem daar zeer dankbaar voor. We zijn zeer tevreden over het snelle ingrijpen van de dierenkliniek en de opvang door de politie achteraf. We hopen dat Marie er doorkomt en dat er passende maatregelen getroffen worden tegen de eigenaar van die pitbulls.” De pitbulls zijn eigendom van een man die in de buurt woont. Francesca en haar man hebben een klacht tegen hem ingediend. “Het was allemaal vreselijk choquerend om te zien, niet in het minste voor onze zestienjarige zoon die momenteel in de examens zit. Het was trouwens niet de eerste keer dat die pitbulls hier een andere hond aanvielen“, aldus nog Francesca.

Harde maatregelen

Naar aanleiding van het incident pleegde burgemeester Jan de Keyser (CD&V) gisteravond nog overleg met de politie. Hij treft harde maatregelen. “Ik ben verontwaardigd over deze feiten en eigenlijk is het zeer eenvoudig: honden horen aan de leiband! Dit incident is duidelijk een inbreuk waarop een gas-boete staat. Maar vanuit m’n verantwoordelijkheid ‘veiligheid’ leg ik extra maatregelen op. Ten eerste laat ik de politie langsgaan met de duidelijke vraag aan de eigenaar om z’n honden weg te doen. Indien hij daar negatief op antwoordt, zal ik hem een schriftelijk verbod opleggen om met z’n honden op het openbaar domein te komen. Wanneer daar een inbreuk wordt op vastgesteld laat ik de honden per direct plaatsen via een plaatsingsbevel. Deze procedure is zeer strikt en niet bespreekbaar door de eigenaar. Daarmee hopen we – in samenwerking met de politie – te werken aan een veilig resultaat.”

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier