Losgebroken honden vallen kinderen aan in Houthulst

Chris De Rop toont waar de honden haar gebeten hebben. (Foto TOGH)
Redactie KW

Losgebroken American Staffords zorgden vorige week twee keer voor paniek in de Leeuwerikstraat.

Donderdag hadden ze een groep kinderen als doelwit, maar buurtbewoonster Chris De Rop stak er een stokje voor, al moest ze daarvoor wel enkele beten incasseren. Burgemeester Ann Vansteenkiste liet de honden weghalen, eigenares Elsje Mestdagh is van plan om te verhuizen.

De eerste aanval gebeurde op maandag 26 mei. Drie American Staffords slaagden erin om los te breken uit hun hondenren en vielen de Berner Sennen van de buren aan. “Dat ze uit hun ren kunnen uitbreken hoeft niet te verbazen”, zegt Chris De Rop. “Er is geen dak op. In de tuin zochten ze meteen naar Sparky, het kleine Berner Sennenhondje van de buren. Ze hebben het uiteindelijk ook te pakken gekregen en hebben het echt verscheurd. Het baasje heeft ze uiteindelijk kunnen verjagen met het eerste dat ze te pakken kreeg: de buis van de stofzuiger.”

Het tweede incident gebeurde op donderdag 29 mei, Hemelvaartsdag. “Twee honden waren opnieuw uitgebroken en liepen in de richting van een groep kinderen die op straat aan het spelen waren”, vervolgt Chris. “Ze kregen een fietsje te pakken. Het was helemaal geplooid. Toen gingen ze opnieuw in de richting van de kinderen. Ik ben er meteen naartoe gelopen en heb de honden proberen af te leiden. Dat is ook gelukt en ik slaagde er in om de honden opnieuw mee te lokken in de richting van hun huis. Toen we voor het huis stonden werden ze weer agressief en vielen ze mij aan. Ze hebben me gebeten in mijn arm, been, borst en rug. Ik sta vol blauwe plekken.”

Het was burgemeester Ann Vansteenkiste die de technische dienst opdroeg om de honden weg te halen. “Het gaat om een bestuurlijke maatregel die ik nam om de veiligheid te waarborgen”, zegt de burgemeester. “Doordat het verlengd weekend was werden de vier honden eerst opgevangen door de technische dienst. Daar hebben we een soort hondenhok dat we soms nodig hebben voor honden die achtergelaten worden door mensen die via Houthulst naar zee rijden. Normaal komen de honden niet meer terug. Ik heb met die mevrouw gesproken en gezegd dat ik geen voorstander ben.”

Het baasje van de honden is Elsje Mestdagh. “Sommige zaken die eerder in de kranten verschenen, kloppen gewoon niet”, zegt ze. “Ik was inderdaad niet thuis, maar mijn kinderen wel. Ik heb een dochter van twaalf, een zoon van achttien en een dochter van bijna twintig. Zij was op dat moment thuis om voor de honden te zorgen. We wisten dat er een spijl van de kennel los was en hadden het voorlopig hersteld met wat ijzerdraad, maar toch zijn de twee kleintjes buiten geraakt. Het ging dus om honden van net een jaar oud. Ze waren nog heel speels. Blijkbaar heeft er dan iemand op geslagen met een schop. Dan is het logisch dat die honden reageren. Niettemin erken ik dat ze niet op straat mochten lopen.”

Elsje bevestigt dat de honden niet meer terugkeren naar Houthulst. “Onlangs heb ik nieuw werk gevonden in Rotterdam. Het is de bedoeling om binnenkort naar daar te verhuizen.” (TOGH – foto TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier