Loop naar de maan met An en Hilde uit De Haan voor Kom op tegen Kanker

An Brysse (links) en Hilde Dhont willen zoveel mogelijk geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker. © AVNB
Redactie KW

Vorig jaar werd met naar aanleiding van Kom op tegen kanker een loopwedstrijd georganiseerd: Loop naar de Maan. An Brysse uit De Haan won de wedstrijd met glans. Ook dit jaar gaat ze resoluut voor de eerste plaats.

De afstand tussen de aarde en de maan is 384.450 km en die werd vorig jaar een keer gehaald met ‘Loop naar de maan’. Nu wil men nog verder gaan en twee keer de afstand overbruggen met het aantal gelopen kilometers.

An Brysse haalde vorig jaar 4.235 euro binnen met haar aantal afgelegde kilometers. Ze werd daarvoor gehuldigd met een asteroïde door onder meer weerman Frank De Boosere, peter van het project. “Dat was een erg emotioneel gebeuren, iedereen die daar naartoe heeft gewerkt staat er samen, we horen de verhalen van de mensen die kanker hebben, het blijft allemaal wat plakken… Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen”, zegt An.

Lopen een must

Maar Kom op tegen kanker lag niet aan de basis van haar loopmicrobe. “Ik wou absoluut stoppen met roken. Twee jaar geleden ben ik dan effectief gestopt. Ter compensatie moest ik iets doen, zo ben ik via trainingsprogramma’s begonnen en verder geëvolueerd.” An liep al verschillende marathons, triatlons en tientallen wedstrijden.

“De confrontatie met kanker is er geweest. Mijn ex-schoonzus is eraan gestorven, ze was pas 46 jaar. Ik denk dat iedereen wel iemand kent die kanker heeft of heeft gehad, de ziekte steekt overal de kop op.” An is boekhouder en hoe langer hoe meer gedreven, lopen is voor haar een must: “Het is plezant hier in De Haan, ik loop met een groepje dat vertrekt vanuit Wenduine. Als je thuiskomt na een dag hard werken, is het niet altijd evident om toch de sportkleren aan te trekken en mee te gaan lopen. De groep motiveert mij op het toch te blijven doen.”

Naar de eerste plaats?

Ook Hilde Dhont is gebeten door diezelfde microbe. Zij is gemeenteraadslid voor LB en kinesiste. “An is mijn inspiratie, door haar ben ik meer gemotiveerd. Ik ben aangesloten bij een andere loopgroep hier in De Haan en we kruisen elkaar in de bosjes”, lacht ze.

De twee lopers verzamelden al een hoop centen, die krijgen ze bijeen door het aantal kilometer die ze lopen. An Brysse staat momenteel tweede voor Loop naar de maan met 495,95 km en 6.325 euro, alhoewel ze na de start gesukkeld heeft met een blessure. Maar de laatste weken – de actie loopt tot 8 oktober – zal ze nog een tandje bijsteken. “Ik ga voor de eerste plaats”, knikt ze. De teller van Hilde Dhont staat op 700 km en 970 euro. Hilde en An bedanken alle mensen die hen tot nu toe al gesteund hebben.

De volgende loopwedstrijden van Hilde zijn Ostend Night Run van 14 km, Coq Trail in De Haan op 6 oktober en op 15 oktober de halve marathon in Brugge.

Het slotevenement vindt dit jaar plaats in de Volkssterrenwacht domein Beisbroek in Brugge op 8 oktober.

Voor wie de dames en daarmee Kom op tegen Kanker nog wil steunen: www.loopnaardemaan.be/lopers/an.brysse/steun-0 en www.loopnaardemaan.be/lopers/hilde.dhont/steun-0.

Voor meer info: www.loopnaardemaan.be.

(AVNB/foto AVNB)