Lombardsijde biedt gezinnen 119 comfortabele én betaalbare woningen

Redactie KW

De gemeente pakt uit met een nieuw bouwconcept waarbij jonge gezinnen een comfortabele, aantrekkelijke woning kunnen kopen die 20.000 euro minder kost dan op de privémarkt.

De gemeente realiseert samen met de NV Immobel en de Sociale huisvestingsmaatschappij IJzer en Zee een nieuw bouwontwerp voor 119 woningen. De site bevindt zich tussen de Zeelaan en de Schoolstraat, een prachtige locatie midden in het groen op een boogscheut van strand en duinen en vlak naast de golfterreinen van Westgolf. Dankzij het nieuwe concept – Betaalbaar Wonen – wordt de grondprijs 20% goedkoper en zullen de woningprijzen zich situeren tussen deze van sociale woningen en deze van de reguliere privémarkt. Dit is een primeur voor de gemeente want het concept werd nooit elders toegepast.

20 000 euro goedkoper

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele is alvast enthousiast: “Veel jonge gezinnen kunnen er vaak alleen maar van dromen om aan de kust te wonen. Dankzij dit bouwconcept krijgen jonge gezinnen toch de kans om van een charmante en comfortabele woning te genieten in een mooie en rustige omgeving”, zegt de burgemeester. De initiatiefnemers maken zich sterk dat een woning volgens dit concept ongeveer 20.000 euro goedkoper wordt in vergelijking met de kostprijs op de privémarkt. “Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan dit unieke bouwconcept”, gaat de burgemeester verder. “De woning moet de hoofdverblijfplaats zijn, de koper moet jonger zijn dan 40 jaar en mag enkel doorverkopen aan de geïndexeerde aankoopprijs.”

Aankooppremie van 2500 euro

“Dit project is voor de gemeente een belangrijke stap naar een duurzaam woonbeleid dat jonge gezinnen moet aantrekken. Naast de instap in dit project voorziet de gemeente nog een eenmalige aankooppremie van 2500 euro en een tijdelijke tussenkomst in de onroerende voorheffingen voor jonge gezinnen”, zegt schepen en OCMW-voorzitter Dirk Gilliaert.

In de achtergrond de site tussen de Zeelaan en de Schoolstraat waar in een eerste fase 119 betaalbare comportabele woningen worden opgetrokken. V.l.n.r. Philippe Helleputte (gedelegeerd bestuurder Immobel NV), Liliane Pylyser-Dewulf (schepen van Openbare Werken), Peter Vandenbussche (projectontwikkelaar Global NV), Janna Rommel-Opstaele (burgemeester), Dirk Gilliaert (OCMW-voorzitter en schepen van welzijn), Tine Bulteel (architect B10 architecten) en Toon Logier (projectontwikkelaar Vendus NV).
In de achtergrond de site tussen de Zeelaan en de Schoolstraat waar in een eerste fase 119 betaalbare comportabele woningen worden opgetrokken. V.l.n.r. Philippe Helleputte (gedelegeerd bestuurder Immobel NV), Liliane Pylyser-Dewulf (schepen van Openbare Werken), Peter Vandenbussche (projectontwikkelaar Global NV), Janna Rommel-Opstaele (burgemeester), Dirk Gilliaert (OCMW-voorzitter en schepen van welzijn), Tine Bulteel (architect B10 architecten) en Toon Logier (projectontwikkelaar Vendus NV).© LC

“Naast de geplande 119 woningen is op de nieuwe woonsite nog plaats voor 60 sociale woningen. In het ontwerp wordt ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van en naar de vernieuwde dorpskern waarbij de tram uit het centrum zal verdwijnen. De initiatiefnemers hopen begin 2016 met de werken te kunnen starten”, zegt schepen Liliane Pylyser-Dewulf hoopvol.

(LC)