Loes en Emo Vandekerckhove : “Op enkele tientallen meter van aanslag in Nice”

Loes Vandekerckhove. (GF)
Lieven Vancoillie

Loes en Emo Vandekerckhove (een koppel uit Meulebeke/Tielt, geen familie) waren op enkele tientallen meter van de Promenade des Anglais in Nice, waar de vreselijke aanslag gebeurde. “Er was overal paniek.”

Het koppel verblijft enkele dagen op een camping in de buurt van Nice. “In de vooravond vertrokken we naar Nice om er iets te gaan eten en later naar het vuurwerk op de Franse nationale feestdag te gaan kijken”, vertelt Loes Vandekerckhove vanuit Nice.

Te voet naar de Promenade

“We plaatsten donderdagavond onze auto in de buurt op een parking. We waren van plan om te voet naar de Promenade des Anglais te gaan, waar je naar verluidt het beste uitzicht op het vuurwerk hebt”, zegt Loes Vandekerckhove uit Meulebeke. Ze is er samen met haar vriend Emo Vandekerckhove uit Tielt, zoon van Dirk Vandekerckhove, met vakantie.

“We stapten in de richting van de Promenade des Anglais, maar door het vele volk was er bijna geen doorkomen aan. Op enkele tientallen meter van de Promenade zelf bleven we op een verhoogje staan kijken. Direct na het vuurwerk zijn we weer vertrokken. Van de aanslag zelf hebben we niks gezien. We zaten er ergens wel middenin, maar je weet niet echt wat er gebeurt. Dat besef kwam pas vele uren later. We waren op enkele tientallen meter, maar ontsnapten gelukkig aan het ergste.”

Heel veel paniek

“Kort na de aanslag voelde je zo de spanning. Veel politie, leger. Ziekenwagens die op en af reden. We beslisten om onmiddellijk weer naar de parking te gaan. Je merkte dat iedereen enorm nerveus was, ook op straat. Er was grote paniek. Duwen en trekken aan de parkeerautomaten, om toch vlug zo mogelijk weg te geraken. Sommige reden en vluchtten als gekken weg. We wisten echter toen totaal niet wat er gaande was. Ik zocht informatie op, maar ik vond die niet onmiddellijk.”

Loes en Emo kwamen heelhuids op de camping aan. “Toen sijpelde het nieuws door dat er op die Promenade des Anglais een vrachtwagen was ingereden en dat er heel veel doden waren. Pas deze ochtend vernamen we dat er meer dan 80 doden vielen. Onwezenlijk. Heel vreemd allemaal.”

Derde keer in buurt van aanslag

“Normaal blijven we hier nog een tweetal dagen. We waren van plan om nog enkele stadjes in de buurt te bezoeken. Nee, ik zie ons niet onmiddellijk weer naar Nice gaan”, aldus Loes Vandekerckhove. Opvallend : het is de derde keer in enkele jaren dat haar vriend Emo Vandekerckhove zo dicht bij de plaats van een aanslag was : eerder in Djerba, Naïrobi en nu in Nice.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier