Lize Feryn wordt in Duitsland beledigd door West-Vlaamse dames

© BELGA
Redactie KW

De actrice is momenteel aan de slag als model en kreeg er commentaar van twee klanten die niet wisten dat ze Nederlands (en West-Vlaams) begrijpt. Dinsdag kreeg Lize wel excuses aangeboden.

Actrice en model Lize Feryn uit Deerlijk, hier vooral bekend van In Vlaamse Velden, werkt momenteel in een showroom in Duitsland. Daar showt ze kledij aan klanten die daarna dan beslissen welke stukken ze willen invoeren. Maandag kreeg de showroom twee West-Vlaamse klanten over de vloer. De twee dames (her)kenden hun streekgenote niet en gaven vrijelijk commentaar over haar uiterlijk. Lize Feryn zette nadien enkele ‘uittreksels’ op haar Facebookpagina :

“Amai, zo lelijk.”

“Is de rok scheef of is zij scheef?”

“Zij is scheef. Zie je het?”

“Amai, ja. Wat is er mis met haar lichaam?”

“En mager is ze ook niet eh.”

“Nee, die zou best deze week niet te veel meer eten.”

“”Ik voelde mij echt rood worden”, reageert Feryn aan De Redactie. “Ik was kwaad en verontwaardigd, maar ook beschaamd. Vrij snel besefte ik dat het belachelijk was om me daarvoor te schamen. Vroeger zou ik daar naar luisteren, maar dat punt ben ik nu al voorbij.”

Voor modellen is het ideaal altijd maar magerder en mooier, terwijl je ook maar kan zijn wie je bent.

Lize Feryn vroeg de twee dames overigens daarna ‘of ze het jasje eens moest opendoen’. “Hun reactie was heerlijk”, vertelt Lize aan de VRT. “Nu was het hun beurt om rood te worden en te beginnen stotteren. Dat heeft echt mijn dag gemaakt. Het is de ideale manier om te reageren, heb ik nu gemerkt.”

Het is niet de eerste keer dat Lize Feryn, en bij uitbreiding wel meer modellen, met zo’n reacties te maken krijgt. “Voor modellen is het ideaal altijd maar magerder en mooier, terwijl je ook maar kan zijn wie je bent”, aldus nog Lize Feryn. De actrice deelde haar verhaal bewust op Facebook en is vooral trots dat ze het zich niet zo hard aantrekt. “Ik hoop dat heel wat mensen het lezen en op dezelfde manier als ik kunnen reageren. Ik heb heel wat positieve reacties gekregen op mijn bericht. Dat doet wel deugd.”

Het vergt veel moed om je fouten in te zien en nog veel meer om je excuses aan te bieden

Het verhaal kreeg dinsdag nog een verrassende wending, toen Lize plots telefoon kreeg van een van de dames. “Tegen al mijn verwachtingen in kreeg ik daarnet een telefoontje van de klante die me gisteren in het West-Vlaams ‘scheef’ had genoemd in de Duitse showroom”, postte Lize op Facebook. “Ze begon haar telefoontje met ‘Je spreekt met één van de sad ladies van gisteren’ (wat ik wel grappig vond) en vervolgde met het oprecht en uitvoerig excuseren voor wat er gisteren allemaal gezegd werd. Ze voelde zich heel slecht met het voorval.”

“Het vergt veel moed om je fouten in te zien en nog veel meer om je excuses aan te bieden”, aldus Lize. “Daarom was ik meer dan blij om haar excuses te aanvaarden. Het was after all ook helemaal niet de bedoeling om hen met een slecht zelfbeeld op te zadelen.”

(FV/Bron : De Redactie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier