Lionel Hennebel zet verwoeste kerk op champagnecapsule

Redactie KW

Het Belgische leger dynamiteerde op 12 november 1915 de toren van de Sint-Pieterskerk in Lo. De vernielde kerk prijkt nu op een champagnecapsule, een idee van verzamelaar Lionel Hennebel uit Lo.

Lionel Hennebel brengt al zeven jaar een eigen champagne op de markt en ging daarvoor in zee met het champagnehuis Yves Jacques uit het Franse Baye. Elk jaar ontwerpt hij een eigen capsule rond een bepaald thema.

Lionel Hennebel zet verwoeste kerk op champagnecapsule

Lionel Hennebel met twee flessen champagne met de nieuwe capsules van de Sint-Pieterskerk in Lo. (foto KVCL)

“Dit jaar liet ik mij inspireren door de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog en wilde ik de dynamitering van de kerktoren van de Sint-Pieterskerk in de kijker plaatsen”, legt Lionel uit. “Lo lag sinds het eerste bombardement in december 1914 al maanden in de vuurlinie en de toren vormde een richtpunt voor de vijandelijke artillerie. Daarom dynamiteerde de Genie van de 2de Belgische Legerdivisie de toren op 12 november 1915.”

“Ik ontwierp twee capsules met afbeeldingen van de kerk”, gaat Lionel verder. “De ene capsule toont de markt van Lo met de Sint-Pieterskerk zoals de toestand was voor de oorlog. Een tweede capsule toont hetzelfde beeld, maar dan met de verwoestingen door de beschietingen en de vernielde kerk.”

(KVCL)